Hlavní obsah

Předsedkyně polského Nejvyššího soudu přišla do práce, i když ji poslali do důchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Předsedkyně polského Nejvyššího soudu Małgorzata Gersdorfová, kterou sporný zákon poslal do penze, přišla navzdory tomu ve středu ráno do práce. Před budovu soudu ji přišly podpořit stovky lidí, kteří skandovali ”Ústava, ústava!”, uvedla polská agentura PAP. „Nejsem tady kvůli politice, přišla jsem bránit vládu práva,” prohlásila Gersdorfová.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Małgorzata Gersdorfová (vlevo) spolu s demonstranty odmítajícími zákon o soudnictví

Článek

Nový zákon o odchodu soudců do důchodu platí od 3. července, i když se proti němu ohradila EU. Na jeho základě musejí odejít do důchodu desítky soudců včetně předsedkyně polského Nejvyššího soudu. Evropská komise v pondělí zahájila řízení s Varšavou kvůli zákonu o nejvyšším soudu, které může skončit před evropským soudem kvůli nepřípustnému zasahování do nezávislosti justice. [celá zpráva]

Gersdorfová avizovala už v úterý, kdy ji poslali do důchodu, že ve středu do práce přijde. Před Nejvyšším soudem na ni čekaly stovky lidí s transparenty „Pracky pryč od Nejvyššího soudu!“ a „Zůstaňte!”. Dav skandoval slova „ústava“ a „nezávislé soudy“.

Nechce žádat prezidenta o to, co jí garantuje ústava

Novela zákona o soudech vstoupila v platnost 3. dubna. Stojí v ní, že soudce Nejvyššího soudu jde do důchodu v 65 letech. Tím byl řadě soudců zkrácen jejich původní mandát. Pokračovat ve funkci mohou, když do měsíce od vstupu zákona v platnost požádali o prodloužení funkce, dodali lékařskou zprávu, že jsou schopní činnost vykonávat, a prezident souhlasí s tím, aby dále pracovali.

Ze 73 soudců Nejvyššího soudu jich bylo k úternímu datu 27 starších 65 let. Devět dalo najevo zájem pokračovat ve funkci a požádalo si o to. Sedm požádalo, ale nedoložilo formální náležitosti s odvoláním na ústavu, podle které nemusejí dokládat věk. Zbylých jedenáct pak o pokračování ve funkci nepožádalo. Je mezi nimi předsedkyně Gersdorfová. Prohlásila, že prezidenta nepožádala a žádat nebude, což zdůvodnila slovy: „Ústava mi tuto čestnou pozici garantuje na dobu šesti let a já nevidím žádný důvod se obracet s prosbou na výkonnou moc.“ [celá zpráva]

Minulý týden valná hromada soudců Nejvyššího soudu jednohlasně přijala rezoluci, že Gersdorfová zůstává ve funkci v souladu s ústavou do 30. dubna 2020.

V úterý však tajemník kanceláře prezidenta Paweł Mucha prohlásil, že se novela vztahuje „na všechny, kteří nepodnikli žádnou akci a nepředložili osvědčení, jak to žádá zákon“.

Dodal, že tito lidé to učinili na základě vlastního rozhodnutí s vědomím důsledků, které to má: „Prezident dal jednoznačně najevo, že kdo není aktivním soudcem, nemůže vykonávat funkci předsedy Nejvyššího soudu. Proto nyní není žádný předseda Nejvyššího soudu.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám