Hlavní obsah

Na večírcích Le Penové teklo šampaňské proudem, strana musí vracet milióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Francouzští nacionalisté mají na krku další finanční malér. Strana Národní sdružení (bývalá Národní fronta) vedená Marine Le Penovou musí Evropskému parlamentu vrátit více než půl miliónu eur (13 miliónů korun) za nákladné večírky, při nichž teklo šampaňské proudem, napsala agentura AFP.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Marine Le Penová

Článek

Audit ukázal, že se nacionalističtí europoslanci před dvěma lety doslova utrhli ze řetězu, když neoprávněně do služebních nákladů zahrnuli výdaje za honosné hostiny za skoro 480 tisíc eur (12 miliónů korun). O rok později byla celková řádně nedoložená útrata po začínajícím šetření hospodaření krajní pravice podstatně nižší - už "jen" 66 tisíc eur (1,5 miliónu korun).

V roce 2016 si europoslanci užili zvláště vánoční večírek, na který bylo pozváno 140 lidí a který stál 13 500 eur (338 tisíc korun). K tomu je nutné ještě připočíst více než stovku vánočních dárků za více než 100 eur (2500 korun) za kus a rovněž 230 lahví šampaňského, z nichž to nejdražší vyšlo na 81 eur (2025 korun). Strana utrácela vesele i v renomovaných pařížských restauracích, kde jedno menu stálo například 400 eur (10 tisíc korun) na osobu.

Škoda za milióny

Evropský parlament už dříve odhadl, že mu bývalá Národní fronta způsobila celkovou škodu v posledních pěti letech za zhruba pět miliónů eur (téměř 131 miliónů Kč). Největší podíl tvoří neoprávněně vyúčtované odměny na neexistující asistenty jednotlivých europoslanců.

V polovině června soud Evropské unie potvrdil rozhodnutí Evropského parlamentu, v němž se šéfce francouzských nacionalistů Le Penové ukládá, aby vrátila částku ve výši téměř 300 tisíc eur (7,7 miliónu Kč), která jí byla vyplacena na pokrytí nákladů za zaměstnávání parlamentní asistentky.

Le Penová, která loni opustila europarlament a stala se poslankyní francouzského Národního shromáždění, totiž neprokázala, že tato asistentka skutečně vykonávala nějakou činnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám