Hlavní obsah

Patálie Merkelové s migračním summitem vyvolala v CSU nespokojenost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Mnichov

V bavorské Křesťanskosociální unii (CSU) panuje skepse ohledně změn v přístupu k migraci, na kterých se německá kancléřka Angela Merkelová dohodla s partnery v Evropské unii. V sobotu v noci to naznačil vlivný poslanec CSU Alexander Dobrindt poté, co Česko, Maďarsko a Polsko dementovaly, že Merkelové přislíbily politickou dohodu o zrychleném navracení migrantů z Německa do země EU, v níž byli registrováni.

Foto: Kay Nietfeld, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr vnitra Horst Seehofer

Článek

„Vzhledem k odlišným prohlášením z některých členských zemí Evropské unie se dá pochybovat o tom, že se závěry summitu stanou skutečností,” řekl Dobrindt deníku Bild am Sonntag. Na oddělených schůzkách se v neděli odpoledne o výsledcích summitu budou radit vrcholní představitelé CSU a kancléřčiny Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Merkelová v dopise koaličním partnerům z CSU a sociální demokracii, o němž v sobotu informovala agentura DPA, napsala, že získala od 14 zemí, včetně České republiky, Maďarska a Polska příslib ohledně urychleného navracení migrantů.

Vrcholní představitelé těchto tří států, kteří se dlouhodobě ke kancléřčině migrační politice stavějí kriticky, tuto informaci dementovali. Mluvčí německé vlády však poté uvedl, že česká strana vyjádřila ochotu jednat o dohodě ohledně zlepšené spolupráce při vracení osob. [celá zpráva]

CDU a CSU jsou na nože

Otázka migrace sesterské strany CDU a CSU rozděluje. Ohrožuje nejen současnou vládní koalici obou křesťanských stran s SPD, ale i dekády dlouhý svazek CDU/CSU.

Ministr vnitra Horst Seehofer z CSU chce migranty registrované v jiné zemi EU vracet přímo z německých hranic. Merkelová jednostranný postup odmítá, chce hledat řešení společně s partnery v EU. Při tvrdých jednáních se Seehofer uvolil počkat s kontrolami na hranicích, které by ohrožovaly existenci Schengenského prostoru volného pohybu, čtrnáct dní do summitu EU o migraci, který se konal na konci týdne. [celá zpráva]

Ten ovšem žádný velký průlom nepřinesl, jen ukázal, že podpora migrace v EU slábne. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám