Hlavní obsah

Babiš se v Paříži setkal s francouzským prezidentem

Paříž

Premiér Andrej Babiš po sobotním setkání s francouzským prezidentem v Paříži na společné tiskové konferenci, jíž se účastnil ještě slovenský premiér Peter Pellegrini uvítal konec boje o kvóty pro přerozdělování migrantů a označil dohody o migraci uzavřené na summitu EU za „novou kapitolu evropské spolupráce”. Setkání se konalo při u příležitosti oslav 100. výročí vzniku Československa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Andrej Babiš se setkal s francouzským prezidentem MacronemVideo: Reuters

 
Článek

Babiš připomněl klíčovou roli Francie při vzniku Československa před 100 lety. Oba nástupnické státy - Česko a Slovensko - označil za emancipované mimo jiné díky společnému dědictví.

Na závěr schůzky českého premiéra s francouzským prezidentem podepsali Babiš a Macron Akční plán česko-francouzského strategického partnerství pro období 2019 až 2022. Podle Babiše se spolupráce týká oblasti bezpečnosti, koordinace boje proti terorismu, mobility studentů a společné zahraniční politiky. Podobný projekt podepsal Macron i se slovenským premiérem Pellegrinim.

Odpoledne oba premiéři navštíví Darney, kde se 30. června 1918 shromáždilo na 6000 legionářů, aby přísahali věrnost vznikajícímu československému státu. V tento den tak de facto vznikla československá armáda. Pietní akt doprovodí mimo jiné kladení věnců u památníku nedaleko Darney na severovýchodě Francie.

Macron navzdory předpokladům při tomto slavnostním ceremoniálu přítomen nebude a zastoupí ho ministryně obrany Florence Parlyová. Macron ale v projevu Darney zmínil.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Český premiér Andres Babiš sleduje, jak se zdraví slovenský premiér Peter Pellegrini s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem (vpravo.)

Babiš odmítl spekulace, že za Macronovou neúčastí na pietním aktu mohou být rozpory v rámci Evropské unie. Český premiér naznačil, že důvodem je spíše odpolední zápas Francie s Argentinou na fotbalovém mistrovství světa v Rusku. Macron svou neúčast na pietě před novináři nekomentoval.

Macron při společném vystoupení tří státníků před novináři prohlásil, že nevěří v dělící „bloky” uvnitř EU. Unijní summit podle něj ukázal „tvář jednoty a efektivnosti”. Pellegrini upozornil, že Evropa je nyní opět v situaci, kdy jsou její demokratické hodnoty zpochybňovány.

Reklama

Výběr článků

Načítám