Hlavní obsah

Abdeslam u výslechu hájil atentáty z Paříže: Musíme se bránit, když na nás útočíte

– Paříž

Salah Abdeslam u výslechu obhajoval atentáty z Paříže z 13. listopadu 2015, při nichž teroristé zavraždili 130 lidí. Informovalo o tom v pátek francouzské rádio RTL. Jediný přeživší podezřelý z útoků podle něj u čtvrtečního výslechu uvedl, že se muslimové musejí bránit, když se na ně útočí.

Foto: Belgian Interior Ministry

Salah Abdeslam

Článek

„Neútočíme na vás, protože jíte vepřové, protože pijete víno nebo protože posloucháte hudbu, ale muslimové se brání proti těm, kteří na ně útočí,” uvedl podle RTL Abdeslam.

Osmadvacetiletý Francouz marockého původu narozený v Belgii vzkázal přeživším a pozůstalým, aby odložili stranou svůj hněv a uvědomili si, že za jejich utrpení mohou jejich političtí představitelé. Ve Francii podle Abdeslama nebude bezpečno, dokud bude u moci prezident Emmanuel Macron, který „v touze po moci a slávě” nechává muslimy krvácet.

Právníka odmítl, spoléhá na Alláha

Již sedmý výslech v případu teroristických útoků z Paříže a Saint-Denis z 13. listopadu 2015 Abdeslam podle RTL zahájil tím, že znovu odmítl právního zástupce. Řekl rovněž, že se při obhajobě spoléhá na Alláha. Během několika předchozích výslechů Abdeslam mlčel.

Podle vyšetřovatelů se Abdeslam podílel na teroristických útocích v Paříži a na předměstí Saint-Denis z roku 2015, při kterých zahynulo 130 lidí. Na rozdíl od svého bratra i dalších členů teroristické buňky při atentátu nebyl zabit ani nespáchal sebevraždu, ale odjel z Paříže do Bruselu. Několik měsíců se pak úspěšně skrýval.

Belgičtí policisté jej nakonec našli v jednom z domů v bruselské části Forest. Při razii 15. března 2016 Abdeslam a další islamista Sofiane Ayari tři policisty postřelili a dokázali uniknout. Za pokus o vraždu policistů jej v dubnu belgický soud poslal na 20 let do vězení.

Abdeslama se nakonec podařilo zadržet 18. března 2016 v bruselské čtvrti Molenbeek. Čtyři dny po jeho zatčení zaútočili teroristé na letišti a v metru v Bruselu. Atentát si vyžádal 32 mrtvých.

Z podílu na teroristických útocích v Paříži by se měl Abdeslam u francouzského soudu zodpovídat až v roce 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám