Hlavní obsah

Loď s migranty dál čeká na širém moři. Nad jejich osudem se dosud žádná země neslitovala

Itálie společně s Maltou už čtvrtý den odmítají lodi Lifeline se zhruba 230 migranty na palubě povolit přistání ve svých přístavech. Loď tak dál čeká v mezinárodních vodách blíž k Maltě na diplomatické vyřešení své situace, ale zatím bez vyhlídky na brzký úspěch. Nad jejím osudem se dosud neustrnula ani žádná jiná země. Malta v sobotu alespoň dopravila posádce a migrantům zásoby jídla a další potřebný materiál.

Foto: Reuters

Migranti na palubě lodi Lifeline

Článek

„Zdá se, že se světová politika řeší na účet těchto lidí,” prohlásil v neděli podle agentury DPA Claus-Peter Reisch, kapitán Lifeline, kterou si pronajala stejnojmenná německá nevládní organizace.

Mluvčí německé organizace Axel Steier přitom zdůrazňuje, že pro tyto migranty je především důležité, že se dostali z Libye. „Mají za sebou trýznění, znásilňování. Odešli z domů bez oken, v nichž byli zavření měsíce,” dodal.

Itálie obvinila organizaci Lifeline, že jednala v rozporu s mezinárodním právem, když na palubu vzala migranty, místo aby se o ně postarala libyjská pobřežní stráž. Druhá strana je však přesvědčená, že jednala v souladu s mořským právem – na palubu vzala trosečníky.

Itálie si vysloužila kritiku Španělů

Italská vláda stejně jako maltská ale trvají na svém. Španělská nevládní organizace Proactiva Open Arms, která ve Středozemním moři už zachránila tisíce migrantů, v neděli na Twitteru informovala, že u libyjských břehů je sedm člunů s přibližně tisícem lidí, kteří potřebují zachránit.

Itálie prý ale nabídku této organizace poskytnout postiženým pomoc odmítla. „Nepotřebujeme vaši pomoc,” reagovala italská pobřežní stráž.

Zablokovanou situací kolem migrantů ovšem nejsou postiženy jen lodě nevládních organizací. Podle DPA na povolení ke vplutí do sicilského přístavu Pozallo čeká dánská kontejnerová nákladní loď se 113 migranty, kteří jsou na její palubě od pátku.

Španělský premiér Pedro Sánchez v neděli obvinil italskou vládu, že je ve své migrační politice „protievropská” a vlastní zájmy klade nad snahu nalézt společné evropské řešení. V rozhovoru poskytnutém listu El País zároveň připustil, že země EU nedokázaly Itálii v migrační krizi pomoci.

V reakci na kritiku, která na francouzskou adresu zazněla v sobotu ze strany italských politiků, prezident Emmanuel Macron v neděli řekl, že Francie od nikoho nebude přijímat lekce, neboť je „letos druhou zemí co do počtu žadatelů o azyl”.

Před začátkem minisummitu v Bruselu vyzval, aby Evropa nezapomínala při řešení migrační otázky na své hodnoty, jakými jsou úcta k lidským právům, jedinci, dalším zemím a jejich integritě a také solidarita.

Libyjská pobřežní stráž mezitím během neděle zachránila ve Středozemním moři u severoafrických břehů téměř 460 migrantů včetně mnoha žen a dětí. Na jednom z gumových člunů se jich tísnilo 97, z toho 26 dětí. Na dalších dvou plavidlech bylo celkem 361 lidí. Všechny stráž převezla do uprchlických táborů na libyjském území.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám