Hlavní obsah

Itálie slíbila převzít migranty z lodi, kterou nechtěla vpustit do přístavu

– Řím • Aktualizováno

Itálie slíbila převzít 224 migrantů z lodě organizace Mission Lifeline, kterou nechtěla vpustit do svých přístavů. Ministr vnitra Matteo Salvini podle agentury ANSA uvedl, že se tato loď do Itálie nedostane. Ke kritice se přidal i ministr dopravy Danilo Toninelli. Loď ani neměla zájem plout do Itálie a chtěla zachráněné migranty předat na jiné plavidlo.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Loď Aquarius charitativní organizace SOS Mediterranée byla první, kterou Italové nevpustili do přístavů.

Článek

„Loď nevládní organizace Lifeline operuje v libyjských vodách mimo všechny zákony, mimo mezinárodní právo,“ pravil Toninelli a dodal. „Vzali na palubu 250 lidí z člunů, ačkoli nejsou technicky schopni zajistit jejich bezpečnost.“

Salvini dodal, že loď nebude vpuštěna do italských přístavů. Podle něj bylo na palubu „násilně naloděno 224 migrantů“. „Ukázali jste sílu, když jste jednali proti signalizaci italské a libyjské pobřežní stráže? Dobrá, pak můžete vzít tento lidský náklad do Holandska. Připravte se na dlouhou cestu.“

Axel Steier, který spoluzakládal Mission Lifeline uvedl už o víkendu pro list The Guardian, že loď ani nemůže přepravovat migranty do Itálie. V pátek zachráněnou stovku lidí předala na palubu turecké nákladní lodě. Byl ale přesvědčen, že ta je odveze do nejbližšího přístavu, jímž je italská Lampedusa.

Spor o loď

Salvini Nizozemsko jmenoval proto, že se objevily zprávy, že jde o nizozemskou loď plující pod nizozemskou vlajkou.

Nizozemsko tuto zprávu popřelo na Twitteru: „Ani Lifeline ani (další loď) Seefuchs neplují pod nizozemskou vlajkou. Tyto lodě jsou vlastněny německou nevládní organizací a nejsou zapsány v nizozemském lodním registru. Nizozemsko proto není schopno těmto lodím nic nařizovat a Itálie si toho je vědoma.“

"Lodě Lifeline a Seefuchs budou zadrženy italskou vládou a nasměrovány do našich přístavů, abychom ověřili, pod jakou vlajkou plují," oznámilo Toninelli.

Nizozemsko dodalo, že sdílí italské obavy s trvajícího proud migrantů překračujících Středozemní moře i nezáměrných důsledků záchranných operací.

Žádost lodi Lifeline o možnost vplout do bezpečného přístavu

Podle Salviniho italská pobřežní stráž ve spolupráci s libyjskou už posádku lodi nevládní organizace Lifeline informovala, aby loď zůstala u libyjských břehů. ”Ale tihle nešťastníci nikoho neposlouchají a dál nakládají lidi na palubu,” uvedl italský ministr vnitra.

Už o víkendu, kdy se loď organizace Lifeline, která má sídlo v Německu, chystala u libyjských břehů migranty zachraňovat z vratkých člunů, Salvini avizoval, že tuto loď ani loď Seefuchs nevpustí do Itálie.

Loď Lifeline

Podobně to udělal před necelými dvěma týdny v případě lodi Aquarius se 629 migranty, které nakonec přijalo Španělsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám