Hlavní obsah

Pro vyhnání Němců po válce není ospravedlnění, řekla Merkelová

Berlín
Aktualizováno

Pro vyhnání Němců ze zemí střední a východní Evropy po druhé světové válce podle kancléřky Angely Merkelové neexistovalo morální ani politické ospravedlnění, i když tehdejší události byly následkem nacistické diktatury, řekla ve středu Merkelová v Berlíně při vzpomínce na vysídlence a běžence.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová.

Článek

„Vyhnání a útěk Němců byly především bezprostředním následkem Němci započaté druhé světové války a nevýslovných zločinů nacionálněsocialistické diktatury,“ řekla dnes Merkelová. „To ale nemění nic na tom, že pro vyhnání neexistovalo ani morální, ani politické ospravedlnění,“ zdůraznila kancléřka.

„Až dva milióny lidí přišly následkem vyhnání a útěku o život,“ poznamenala Merkelová. Další milióny se musely vyrovnat se ztrátou domova, majetku či přátel a začít nový život ve válkou zničené zemi.

Ze zemí střední a východní Evropy bylo po druhé světové válce odsunuto kolem 12 miliónů Němců, z Československa asi tři milióny, z nichž velká část se postavila na stranu nacistického režimu. Podle česko-německé komise historiků při vysídlování přišlo o život 15 000 až 30 000 Němců.

Merkelová to zmínila v projevu, který věnovala především aktuální migrační krizi. [celá zpráva] Prezident Miloš Zeman už skrze svého mluvčího Jiřího Ovčáčka vzkázal, že s výrokem německé kancléřky „hluboce nesouhlasí”. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám