Hlavní obsah

Německá policie odstartovala rozsáhlou razii proti fingovaným sňatkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá policie odstartovala ve středu ráno rozsáhlou razii v několika spolkových zemích. Je namířená proti pašerákům lidí, napsal server týdeníku Focus. Součástí je i odhalení sítě, která zprostředkovává podvodné sňatky, uvedl mluvčí policie.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Účelové sňatky by měly pomoci lidem z Indie a Pákistánu získat trvalý pobyt v Německu. Tuto trestnou činnost vyšetřuje od loňského roku prokuratura v Lipsku.

Policisté prohledávají soukromé byty v Lipsku, saském Eilenburgu a také v Sasku-Anhaltsku, konkrétně ve městě Hettstedt. Postupně by se měly k zásahu přidávat i další spolkové země, mluvčí policie ale nechtěl sdělit, o jaká místa by mělo jít. Nasazeny jsou stovky policistů.

Úspěšný zásah proti nigerijskému gangu

V loňském roce se podařilo berlínské policii ve spolupráci s Europolem rozbít gang, který fingovanými sňatky získával Nigerijcům povolení pro pobyt v Evropské unii. V Berlíně policie zatkla čtyři ženy ve věku od 46 do 64 let a jednoho 50letého muže. Údajně mělo jít o hlavy převaděčského gangu, který měl kontakty v Portugalsku, kde získával ženy pro inscenování předstíraných sňatků. Kromě toho skupina padělala mnoho listin.

Nigerijci platili gangu za fingované sňatky až 13 tisíc eur (téměř 340 tisíc korun). Část peněz dostaly Portugalky, které vždy na několik dní přiletěly do Berlína. Vybaveny falešnými doklady z Nigérie se pak dvojice vydaly na cizinecký úřad s žádostí o povolení k pobytu v EU. Portugalky se pak opět vrátily domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám