Hlavní obsah

Brusel chce uvolnit na migraci a ochranu hranic třikrát víc peněz

Právo, DPA, ČTK, mcm

Téměř ztrojnásobit chce Evropská komise prostředky vynakládané na ochranu hranic a řešení migrační problematiky. Brusel navrhl, aby v rozpočtovém období 2021–27 bylo na tyto účely vyčleněno celkem 34,9 miliardy eur (895 mld. Kč).

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Migranti na záchranné lodi Aquarius

Článek

V nynějším rozpočtu chce Unie vynaložit na migraci a ochranu hranic jen 13 miliard eur. Záměr Komise oznámil v úterý eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos.

„Opakování roku 2015 si nemůžeme dovolit”

„Situace je sice nyní mnohem stabilnější, v uplynulých třech letech jsme se ale naučili, že musíme být připraveni, protože si nemůžeme dovolit další opakování roku 2015 – ani politicky, ani finančně,“ dodal na vysvětlenou. V roce 2015 byl dosavadní vrchol migrační krize v EU.

Téměř dvě třetiny z vyčleněné částky, celkem 21,3 miliardy eur, mají být použity k posílení ochrany vnějších hranic EU. Mimoto chce Komise vložit 10,4 miliardy eur do Azylového a migračního fondu. Z něj se financuje jak navracení neúspěšných žadatelů o azyl a boj s nelegální migrací, tak podpora národních azylových systémů a programy pomáhající s integrací příchozích.

Sdílená solidarita

Avramopulos v úterý znovu opakoval, že je nutné, aby členské země Unie „skutečně sdílely solidaritu i odpovědnost“. Za touto výzvou se obvykle skrývá požadavek na přerozdělování migrantů v Unii.

Avramopulos se odvolával na incident s lodí Aquarius, která má stovky migrantů na palubě a nepřijaly ji ani Malta, ani Itálie. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám