Hlavní obsah

Belgie vydala do Francie podezřelého z účasti na atentátech v Paříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Belgie vydala do Francie jednatřicetiletého Yassina Atara, který je podezřelý z účasti na teroristických útocích v Paříži 13. listopadu 2015. Belgičan je bratrem Oussamy Atara, který je považován za jednoho z hlavních organizátorů pařížských atentátů.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ilustrační foto. Belgie vydala do Paříže muže, podezřelého z listopadových atentátů v Paříži v roce 2015.

Článek

„Byl vydán do Francie na základě mezinárodního zatykače a zůstane tam ve vazbě,“ uvedl v úterý mluvčí belgické federální prokuratury Eric Van Der Sypt. Do Paříže dorazil Atar kolem 11.00.

Yassine Atar byl zadržen v Bruselu na konci března 2016, několik dní po teroristických útocích na bruselském letišti a v metru. Od té doby byl v belgické vazbě. Loni v červnu byl obviněn z teroristických vražd a z vedení teroristické skupiny.

Bratr měl útoky organizovat

Jeho bratra Oussamu Atara francouzské úřady podezřívají, že teroristické útoky v Paříži z listopadu 2015, při kterých zahynulo 130 lidí, zorganizoval ze Sýrie. Zřejmě naverboval a ze Sýrie řídil nejméně čtyři členy buňky. V prosinci roku 2016 byl na Oussamu Ataru vydán mezinárodní zatykač.

Letos v únoru francouzská televize BFMTV uvedla, že Oussama Atar přišel o život na syrsko-irácké hranici. Atarovo tělo se sice nenašlo, ale francouzská tajná služba i tajné služby dalších států jsou přesvědčené, že je terorista, přezdívaný Chemik či Emír, mrtev.

Bratři Atarovi byli bratranci Brahima a Khalida El Bakraouiových, kteří spáchali sebevražedné útoky na letišti Zaventem a v bruselské stanici metra Maalbeek v březnu 2016. Útoky si vyžádaly 32 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám