Hlavní obsah

Dánsko zakázalo zahalování obličeje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánsko se přidalo ke skupině evropských zemí, které zapovídají zahalování obličeje. Tamní poslanci o tom rozhodli tento týden ve čtvrtek, zákaz bude platit od 1. srpna. Tomu, kdo pravidla poruší, hrozí tučná pokuta, při opakovaném porušování i vězení. Opatření kritizuje lidskoprávní organizace Amnesty International.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Kdokoliv, kdo má na sobě oděv zahalující celý obličej, bude potrestán pokutou,“ stanovuje zákon.

Pokuta může dosáhnout až výše tisíc dánských korun, tedy v přepočtu necelých 3,5 tisíce korun. V případě opakovaného porušení zákona se může vyšplhat až na 10 tisíc dánských korun, tedy skoro 35 tisíc korun, nebo může jít daný člověk až na půl roku do vězení.

Vláda tvrdí, že jde o bezpečnostní opatření kvůli možnosti identifikace. Zakázány jsou proto například i umělé plnovousy nebo obyčejné šátky.

Jen ze zřetelných důvodů

Lidé si mohou zahalovat obličej, jen pokud k tomu mají „zřetelné důvody”, jako je například mrazivé počasí. Zakrývat obličej si mohou také v případě, že tím plní jiné zákonné nařízení, jakým je například používání motocyklových helem.

Každý, kdo bude výhrůžkami či násilím nutit druhou osobu nosit závoj zahalující obličej, může být rovněž pokutován, případně uvězněn až na dva roky.

Pro normu, kterou předložila středopravá vládnoucí koalice, zvedlo v parlamentu ruku 75 poslanců, 30 jich bylo proti, dalších 74 se zdrželo.

Zákon bude mít zřejmě dopad hlavně na muslimky zvyklé chodit v nikábech či burkách. „Nemyslím si, že by tady v Dánsku žilo hodně žen nosících burku. Pokud je ale budete nosit, měly byste být pokutovány,“ prohlásil už v únoru dánský ministr spravedlnosti Soren Pape Poulsen.

Šátky nezakrývající obličej, turbany nebo jarmulky zakázány nebudou.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

Amnesty International se zlobí

Ihned po přijetí zákona se ozvala lidskoprávní organizace Amnesty International s tím, že jde o omezování svobody vyznání.

„Zatímco některé formy úplného zahalování obličeje z důvodu bezpečnosti veřejnosti jsou legitimní, tento všeobecný zákaz není ani nutný ani přiměřený,“ citoval server France 24 šéfku evropské Amnesty International Gauri van Gulikovou.

Foto: David Ryneš, Novinky

Seznam zemí, kde je částečně nebo úplně zakázáno zahalování

Diskuze o zahalování obličeje se v posledních letech rozhořely takřka ve všech evropských zemích kvůli přistěhovalcům z muslimského světa a jejich potomkům. V Belgii, Rakousku, Bulharsku, Lotyšsku a nyní i v Dánsku vyústila veřejná debata v zákaz zahalování obličeje.

Ve Francii platí zákon o sekulárním státu a státní zaměstnanci na jeho základě nesmějí nosit v práci žádné náboženské symboly. Zákaz náboženských symbolů platí i ve francouzských školách. V Německu platí zákaz zahalování obličeje pro státní zaměstnance a vojáky ve službě. Norové zavedli zákon, který zapovídá oblečení komplikující identifikaci.

Ve Španělsku a Itálii je zahalování na některých místech zakázáno vyhláškami měst a obcí. Ve Švýcarsku o zákazech rozhodují jednotlivé kantony. V Nizozemsku platí zákaz zahalování ve vládních budovách, školách, nemocnicích a ve veřejné dopravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám