Hlavní obsah

Terorista z Lutychu vraždil už v pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lutych
Aktualizováno

Terorista Benjamin Herman, který v úterý v belgickém Lutychu zavraždil dvě policistky a muže sedícího v autě, vraždil už noc předtím. Podle stanice RTL to ve středu oznámil belgický ministr vnitra Jan Jambon.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Policie na místě úterního útoku

Článek

Prvním zavražděným byl podle Jambona Hermanův bývalý spoluvězeň. Devětadvacetiletý terorista ho zabil úderem tupým předmětem do hlavy poté, co dostal ze žaláře jednodenní propustku, aby mohl navštívit rodinu. Za mřížemi byl kvůli drobné kriminalitě. Na kontě měl drogové delikty, krádeže a napadení. 

Podle agentury AFP Herman ve vězení konvertoval k islámu, radikalizoval se a v době útoku byl oděn do černého. Propustku dostal přesto, že měl podle dozorců „extrémně násilnické sklony”. Věznice navíc o jeho radikalizaci věděla.

Policistky nebyly náhodný cíl

V úterý dopoledne Herman v Lutychu napadl s nožem v ruce dvojici policistek, posléze jim vzal služební zbraně, kterými je zastřelil. [celá zpráva]

Belgická média s odkazem na policejní zdroje uvádějí, že při útoku křičel Alláhu akbar.

Útok přišel poté, co policistky Hermana vyzvaly, aby se legitimoval. Velitel policie v Lutychu Christian Beaupere prohlásil, že se muž ve městě pohyboval s cílem zaútočil na strážce zákona.

Po vraždě policistek Herman zastřelil ještě mladíka, který seděl v zaparkovaném autě na sedadle spolujezdce. Pak uprchl do blízké střední školy a zajal tam uklízečku jako rukojmí. Policie ho ale krátce na to zastřelila a rukojmí vyvázla bez úhony.

Reklama

Výběr článků

Načítám