Hlavní obsah

Vrah čekal v Kuciakově domě hodinu, ukázala rekonstrukce

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veľka Mača

Tři měsíce po vraždě novináře Jána Kuciaka (27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (27) se v úterý v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta uskutečnila rekonstrukce dvojnásobné vraždy. Podle nových zjištění čekal pachatel ukrytý na pozemku domu hodinu. Policie ho zatím nedopadla.

Foto: TV Markíza

Rekonstrukce probíhala v domě Kuciaka a Kušnírové

Článek

Vyšetřovatelé se při rekonstrukci na místě snažili prověřit pohyb pachatele. Podle nových zjištění mohl být pachatel v domě ukrytý už hodinu před příjezdem Jána a Martiny. Jako první měl vrah zastřelit archeoložku, pak novináře.

Na místě byl kromě policistů také právní zástupce obou rodin Daniel Lipšic, otec zavražděného novináře Jozef Kuciak a matka zavražděné archeoložky Zlatica Kušnírová.

Lipšic ve středu upřesnil, že hodinu před útokem pachatel vnikl na pozemek a čekal pravděpodobně v letní kuchyni.

„Nyní je otázka, zda s těmi důkazy, které jsou k dispozici, bude možné vypátrat samotného pachatele, ty, kteří mu potenciálně pomáhali, a objednavatele vraždy,“ řekl k rekonstrukci právník Lipšic, někdejší slovenský ministr vnitra a předtím i spravedlnosti.

„Bylo to strašně těžké pro nás všechny. Ještě štěstí, že ty fotografie, které nám ukázali, byly černobílé, jinak by nám asi hrozila psychiatrie,“ řekla novinářům Kušnírová.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Rekonstrukce probíhala v domě Kuciaka a Kušnírové

Mladí lidé byli zavražděni 21. února 2018, ale jejich těla byla objevena až 25. února. Policii kontaktovala matka zavražděné archeoložky, protože její dcera nezvedala telefon. Kuciak byl zavražděn dvěma ranami do srdce a jeho snoubenka jednou ranou do hlavy.

Dvojnásobná vražda vyvolala v zemi největší protesty od roku 1989. Odstoupil ministr vnitra Robert Kaliňák a poté podal demisi premiér Robert Fico (oba Směr-sociální demokracie), čímž padla celá vláda. Koalice Směr, Slovenská národní strana a strana Most-Híd vytvořila novou vládu pod vedením Petra Pellegriniho (Směr). [celá zpráva]

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Koncem května skončí ve funkci policejní prezident Tibor Gašpar. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám