Hlavní obsah

Tlak po vraždě Kuciaka neustál ani slovenský policejní šéf, Kiska jeho konec vítá

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar skončí. Ve funkci bude do letošního 31. května, uvedl v úterý slovenský premiér Peter Pellegrini. Gašpar se ocitl pod tlakem po únorové vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové, která stále není vyřešena. Slovenský prezident Andrej Kiska změnu v čele policie vítá.

Foto: Marko Erd, ČTK/AP

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar

Článek

Okamžitý odchod z funkce není podle ministerského předsedy možný vzhledem k současné situaci v policii, kdy chybějí náměstci.

Pellegrini poděkoval Gašparovi za dosavadní práci a označil ho za profesionála na správném místě. „Přes jeho osobu se vytvářel enormní politický tlak až útok na všech 23 tisíc policistů v této zemi. Měl jsem pocit, že se jedná o útok na bezpečnostní složky,“ prohlásil premiér.

Gašpar potvrdil, že na případě dvojnásobné vraždy je nasazeno „enormní množství policistů“, kteří stále pracují s několika verzemi. „Vyšetřování je nezávislé a objektivní, je pod dozorem prokurátora a policejní prezident do toho vůbec nevstupuje,“ zdůraznil. Policie se v tomto případě chce obrátit na veřejnost s požadavkem o pomoc.

Rezignace ministra vnitra

Premiér rovněž oznámil, že se na odchodu Gašpara dohodl s prezidentem Andrejem Kiskou. Konci policejního prezidenta předcházela úterní demise ministra vnitra Tomáše Druckera, který vydržel ve funkci jen tři týdny. Prezident Andrej Kiska přijal jeho demisi a vedením resortu dočasně pověřil Pellegriniho. Gašpar už dopoledne řekl, že pokud ho nový ministr vnitra požádá, z funkce odstoupí.

Prezident Andrej Kiska přivítal změnu v čele policie a označil ji za nevyhnutelnou podmínku, aby se Pellegriniho vláda mohla pokusit uklidnit situaci ve společnosti. „Výběr osoby nového ministra vnitra bude velmi důležitý. Od razance kroků v resortu vnitra, od schopnosti prosadit do vedení policie důvěryhodné lidi, se odvíjí důvěryhodnost celé vlády. Nový ministr musí posílit garance nezávislosti a nestrannosti vyšetřování vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové,“ napsal Kiska na sociální síti.

Gašparův odchod opakovaně požadovaly desetitisíce lidí v ulicích slovenských měst. Některá bratislavská shromáždění Za slušné Slovensko byly největší od roku 1989.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám