Hlavní obsah

Nizozemští poslanci požadují informace o financování mešit

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci dvou vládních stran nizozemské koaliční vlády – křesťanské demokracie CU a liberální D66 – vyzvali spolu s opozičními socialisty ministerstvo zahraničí a ministerstvo pro sociální záležitosti, aby podaly parlamentu informace o zahraničním financování mešit v zemi.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Muslimové při modlitbě (ilustační foto)

Článek

Poslanecká výzva je reakcí na tvrzení deníku NRC Handelsblad, že mešita As Soennah v Haagu získala peníze z Kuvajtu od skupiny, kterou vedou USA na seznamu teroristických organizací.

„Musíme skoncovat se zahraničním financováním radikálních verzí islámu v Nizozemsku,“ řekl Gert Jan Segers (48), šéf CU.

Dodal, že se chce hlavně dozvědět, zda dva socialisté – exvicepremiér Lodewijk Asscher (43) a Bert Koenders (59), někdejší šéf diplomacie – zatajili před městskou samosprávou informace o původu peněz pro mešitu.

Ze tří tajných seznamů s podrobnými údaji o zahraničních financích pro mešity vyplývá, že celkem třicet islámských organizací v Nizozemsku požádalo o financování anebo skutečně dostalo peníze ze zemí jako Kuvajt a Saúdská Arábie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám