Hlavní obsah

Němci před dvaceti lety získali vzorky novičoku a předali je spojencům

Berlín

V aféře s nervovým jedem novičok, jímž byl 4. března v britském Salisbury otráven bývalý dvojitý agent Sergej Skripal, přišel ve středu další zvrat. Německá tajná služba BND získala podle tamních médií v devadesátých letech z Ruska vzorky této látky, které poskytla spojencům včetně Velké Británie.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Bývalý německý kancléř Helmut Kohl. V době jeho vládnutí Němci získali vzorky novičoku

Článek

Podle listů Süddeutsche Zeitung a Die Ziet i stanic NDR, WDR získala BND vzorek jedu novičok od ruského přeběhlíka. Operace byla pro BND, které se považovala na Západě za spíše méně kvalitní, velkým úspěchem. Celá operace ale byla velmi citlivá a vědělo o ní jen několik lidí z BND a z okolí tehdejšího kancléře Helmuta Kohla.

Německo už v padesátých letech podepsalo konvenci zakazující výrobu bojových otravných látek. Právníci kancléřství upozorňovali, že i dovoz vzorku z Ruska by mohl být porušením tohoto závazku.

BND proto zvolila jinou cestu. Z Pullachu se vzorek převezl do Švédska, kde byl za uplatnění nejvyšších bezpečnostních opatření analyzován. Testy této binární látky ukázaly, že je desetkrát silnější než nervový jed VX.

Zničené poznámky

Po prvních testech látky ve švédské laboratoři se kancléř Kohl rozhodl sdílet znalosti o nebezpečném jedu se svými nejbližšími spojenci. Složení a vzorky látky podle odborných článků z konce devadesátých let byly známy nejen v Německu, ale také v USA, ve Velké Británii, ve Francii, v Nizozemsku a Kanadě. Podle listu Süddeutsche Zeitung je možné, že armádní laboratoře v těchto zemích dokonce látku v malém množství připravovaly, aby vyvinuly protilátky pro případ nasazení novičoku Ruskem.

Podle zjištění německých médii šlo o tak výbušnou záležitost, že si o celé akci poznámky dělal poznámky jen Kohl, ale po přečtení je zničil. Kancléřství ani BND neodpovědělo na dotaz, zde existují i jiné záznamy.

Zveřejnění zprávy ale vyvolalo v kauze nové otázky. Do té doby se uvádělo, že Skripala muselo otrávit Rusko, které tento jed vyvinulo a mělo k dispozici, nyní se počet podezřelých zdrojů rozšířil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám