Hlavní obsah

Navalnyj půjde kvůli protiputinovské demonstraci za mříže

Moska
Aktualizováno

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj si odsedí měsíc ve vězení. Třicet dní za mřížemi stráví za organizování protivládní demonstrace a maření policejního zásahu.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Alexej Navalnyj u soudu. Tentokrát dostal 30 dní.

Článek

Moskevský soud poslal Navalného do vězení za zorganizování nepovoleného mítinku, který se konal před deseti dny. Protikorupčního blogera zadržela v sobotu 5. května v hlavním městě policie na demonstraci proti připravované inauguraci staronového prezidenta Vladimira Putina.

Policisté tehdy zasahovali ve dvaceti ruských městech. Celkem bylo podle ruských médií zadrženo několik tisíc lidí, jen v Moskvě jich bylo kolem 700. Putin, který v březnu s přehledem vyhrál prezidentské volby, byl do nejvyššího státního úřadu počtvrté uveden 7. května.

Nejvyšší možný trest

Navalnyj byl obžalován ze dvou přestupků, a to z opakovaného porušování pravidel pro pořádání demonstrací a z maření policejního zásahu. Za druhý přečin soud ruskému disidentovi uložil trest 15 dnů vězení. Uložené tresty se nesčítají.

Podle agentury TASS se očekává, že obhájci Navalného se proti rozhodnutí soudu odvolají.

Ruský právník a politický aktivista Alexej Navalnyj je v současnosti nejviditelnějším člověkem ruské opozice. Jeho aktivity se týkají protikorupčního boje a snahou o demokratickou kontrolu voleb. Do podvědomí i v zahraničí se dostal během protestů v letech 2011-2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám