Hlavní obsah

Zaplavené dálnice, zrušené lety. V Německu řádí silné bouřky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem

Zaplavená dálnice A30, zrušená stovka letů ve Frankfurtu nad Mohanem. Německo sužují silné bouřky, které provázejí přívalové deště a kroupy. Bouřky podle předpovědi německé meteorologické služby DWD postupují od severovýchodu na jihozápad přes Bádensko-Württembersko.

Foto: Profimedia.cz

Silné bouřky sužují Německo od pátku. Na snímku je zachycen dům v Hamburku po páteční bouři.

Článek

„Místy spadne dokonce přes 40 litrů srážek na metr čtvereční,“ varoval v  inulých dnech Clemens Steiner z německé meteorologické služby (DWD). Jeho předpověď se vyplnila, dálnice A30 mezi Osnabrückem a Hannoverem byla v pondělí uzavřená. Na jednom z úseků bylo půl metru vody. Množstvé vody s sebou bere bahno, to zanáší kanály a odtokové žlaby a voda se hromadí na silnicích.

Počasí způsobilo komplikace také v letectví. Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem muselo zrušit 94 příletů a odletů, dalších 11 bylo odkloněno. Další stovky letů byly zpožděné.

Bouře zablokovala železniční trať mezi Osnabrückem a Oldenburgem a mezi Bersenbrückem a Quakenbrückem.

S nepříznivým počasím se potýkalo také Hesensko a Dolní Sasko. Prudké bouře obě spolkové země zasáhly v noci na pondělí. Intenzivní déšť vytopil sklepy, bahno ucpávalo kanály a zaplavovalo silnice.

V městečku Wirdum ve východním Frísku zapálil blesk obytný dům usedlosti. S požárem bojovalo 90 hasičů přes tři hodiny.

Česku se bouřky vyhnou

„Česku se naštěstí tyto bouřky vyhnou. Nemáme na ně teploty. Už zítra se ochladí a konečně se dočkáme deště. Během úterý a středy by mělo napršet od pěti do 20 milimetrů srážek, na horách až 30 mm,” uvedla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Pokud se bouřky objeví, tak spíše na jihu Čech a rozhodně by neměly být tak silné, s jakými se v posledních dnech potýká Německo.

Reklama

Výběr článků

Načítám