Hlavní obsah

Islámský stát chce spáchat v Evropě zničující útoky, varoval šéf MI5

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Islámský stát chce podle britské tajné služby MI5 spáchat v Evropě zničující a mnohem komplexnější útoky. V pondělí před aktivitou této teroristické organizace varoval její šéf Andrew Parker, informovala stanice BBC. Plány teroristů dal Parker do souvislosti se mstou za ztrátu území na Blízkém východě, kde organizace utrpěla porážku.

Foto: Reuters

Ředitel MI5 Andrew Parker

Článek

Parker na setkání šéfů evropských tajných služeb v Berlíně zdůraznil, že od atentátu na Westminsterském mostě z 22. března 2017 se ve Velké Británii podařilo odvrátit dalších 12 teroristických útoků. V prosinci uváděl, že jich bylo devět. Celkově se pak od roku 2013 podařilo podle něj v Británii zabránit spáchání 25 atentátů.

Parker dal v projevu najevo, že je „přesvědčen o schopnosti se potýkat s těmito hrozbami díky síle a odolnosti demokratického systému, odolnosti společnosti a hodnotám, které sdílíme s evropskými partnery“.

Dodal, že je „více než kdy dříve nutné, aby evropské tajné služby lépe spolupracovaly“, i když se v této oblasti dosáhlo velkého pokroku: „Dnešní spolupráce evropských tajných služeb je nesrovnatelná s tím, jak to vypadalo před pěti lety.“

Parker také promluvil o případu dvojitého agenta Sergeje Skripala, který byl otráven 4. března v Salisbury. Za útok odsoudil Rusko a obvinil Kreml z „ flagrantního porušování mezinárodního práva“, když použil nervový jed.

Reklama

Výběr článků

Načítám