Hlavní obsah

Naděje pro zavalené polské horníky. Podařilo se k nim spustit zásoby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Po šesti dnech bezvýsledného pátrání po trojici zavalených horníků na jihu Polska se záchrannému týmu v pátek podařilo prohloubit otvor do chodby, kde by se podle odhadů měli zavalení muži nacházet. Záchranáři tam poté začali spouštět speciální telefon a balíček se zásobou jídla a tekutin, informovala agentura PAP. Kontakt s havíři se zatím navázat nepodařilo, záchranáři doufají, že jsou naživu.

Lidé přicházejí k branám dolu vyjadřovat solidaritu se zavalenými horníky.

Článek

Sobotní otřes uvěznil v uhelném dole Zofiówka nedaleko Katovic sedm horníků v hloubce okolo 900 metrů. Při záchranné akci se podařilo dostat ven dvojici z nich, dva další přišli o život a tři se stále pohřešují. [celá zpráva]

Důlní experti pracující na místě dokázali prohloubit otvor o průměru necelých deset centimetrů, kterým podle mluvčího důlní společnosti JSW začali spouštět speciální komunikační zařízení a balíček se zásobami.

Není možné použít elektřinu

Jde již o druhý pokus vyvrtat díru do důlní chodby nacházející se ve zmíněné hloubce – první skončil nezdarem.

Podle mluvčího záchranný tým dále pokračuje v odčerpávání vody, která v noci na středu zaplavila část podzemí a komplikuje pátrání. Záchranáři mají práci ztíženou i tím, že kvůli vysoké koncentraci výbušného metanu musejí pracovat bez využití elektřiny či dálkově řízených robotů poskytnutých vojenským námořnictvem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám