Hlavní obsah

Rusko má ukrajinským firmám kompenzovat škody za anexi Krymu, rozhodla arbitráž v Haagu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Mezinárodní arbitrážní soud v Haagu nařídil Rusku kompenzovat některým ukrajinským firmám škody způsobené anexí Krymu. O soudním rozhodnutí informovala ve čtvrtek ukrajinská agentura Unian. Rusko by podle ní mělo Ukrajině vyplatit částku 149 miliónů dolarů (přes tři miliardy korun). Rusko proces ignorovalo.

Foto: Pavel Rebrov, Reuters

Oslavy Prvního máje na Krymu se nesly v ruských barvách.

Článek

Soud o arbitráži rozhodl jednohlasně 2. května. Své rozhodnutí zveřejnil o týden později. Podle verdiktu je Ruská federace odpovědná za poškození práv ukrajinských investorů způsobená od 21. března 2014, kdy ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret o připojení poloostrova k Rusku.

Ukrajinská agentura upozornila, že jde o první případ, kdy soud rozhodl o ruské kompenzaci za krymskou anexi.

Stížnost k soudu podalo 18 ukrajinských firem působících v minulosti na Krymu. Jde především o společnosti vlastnící na poloostrově hotely, penziony a obytné domy. Soud loni v létě rozhodl, že otázky majetkového vlastnictví na Krymu spadají do jeho jurisdikce.

Rusko arbitráž ignoruje

Rusko to odmítlo a od té doby začalo haagskou arbitráž ignorovat. Když soud loni v říjnu vyzval obě strany, aby se účastnily dodatečných slyšení, Moskva na to nereagovala. Ignorovala i žádost soudu, aby na jednání vyslala svého zástupce, takže byl vybrán v Haagu.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov ve středečním komentáři k arbitrážnímu řízení řekl, že Rusko se necítí být jeho účastníkem. Ruské ministerstvo zahraničí se k výsledku arbitráže odmítlo vyslovit s tím, že obsah rozhodnutí nezná.

Ukrajina vede v Haagu proti Rusku několik arbitráží, v nichž se domáhá odškodnění za škody způsobené anexí Krymu. Loni v září například ukrajinská energetická společnost Naftogaz a šest jejích dceřiných společností zažalovaly v Haagu Rusko o pět miliard dolarů (přes sto miliard Kč) jako odškodnění za ztracený majetek na Krymu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám