Hlavní obsah

Viktor Orbán byl počtvrté zvolen maďarským premiérem

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

iv
Aktualizováno

Maďarský parlament ve čtvrtek zvolil většinou 134 hlasů Viktora Orbána potřetí po sobě do funkce předsedy vlády. Staronový premiér poté složil přísahu. V dubnových parlamentních volbách získala Orbánova strana FIDESZ ústavní většinu.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Viktor Orbán v maďarském parlamentu

Článek

Orbán stanul jako první politik po změně režimu v roce 1989 v čele již čtvrté vlády. Poprvé byl premiérem v letech 1998 až 2002 a od roku 2010 se drží u moci nepřetržitě. Svou novou vládu představí Orbán v pátek.

Po svém zvolení Orbán na půdě parlamentu hodinu řečnil. Varoval, že Brusel chce prosadit migraci jako základní lidské právo. „Chtějí nám vzít právo, abychom sami rozhodovali o tom, koho chceme přijmout a koho ne. Jsem přesvědčen, že migrace povede v konečném důsledku k rozpadu národů a států,“ řekl.

Podle Orbána je cílem tohoto plánu, aby v Evropě vzniklo jednotné otevřené společenství a poté vznikne jednotná evropská vláda. „Moje vláda bude odpůrcem tohoto plánu,“ zdůraznil Orbán. Předseda vlády v této souvislosti opětovně odmítl povinné kvóty na přerozdělování migrantů.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Ne všichni Maďaři jsou s Orbánem v premiérském křesle spokojeni.

V roce 1989 přednesl Orbán plamenný projev na symbolickém pohřbu Imre Nagye, maďarského premiéra popraveného po potlačení protikomunistického povstání v roce 1956. Ve svém projevu vyzval sovětskou armádu k odchodu z území Maďarska.

Orbán založil Svaz mladých demokratů (FIDESZ), s nímž kandidoval v prvních svobodných volbách v roce 1990. Dostatečnou podporu k vytvoření vlády však získal až v roce 1998.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Maďarský parlament

Orbán se v posledním období dostává často do křížku s Bruselem, který mu vyčítá málo vstřícný postoj v otázce migrace. V roce 2015 dal Orbán postavit plot na srbsko-maďarské hranici a přerušil tak tzv. balkánskou migrační cestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám