Hlavní obsah

Ve Vatikánu byly vyzdviženy ostatky kardinála Berana k repatriaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Z baziliky sv. Petra ve Vatikánu byly dnes vyzdviženy ostatky kardinála Josefa Berana. V pátek budou převezeny do Prahy a v pondělí uloženy v katedrále sv. Víta. Plní se tak poslední přání duchovního a politického vězně, jemuž československý komunistický režim znemožnil návrat do vlasti za jeho života i po smrti.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Z baziliky sv. Petra ve Vatikánu byly 19. dubna 2018 vyzdviženy ostatky kardinála Josefa Berana.Ceremoniálu se zúčastnila česká delegace s ministrem kultury Iljou Šmídem (uprostřed vlevo).

Článek

V místě posledního odpočinku papežů bylo tělo uloženo od Beranovy smrti v exilu v roce 1969. Přemístění ostatků povolil počátkem letošního roku papež František.

Posledního rozloučení s kardinálem Beranem v Římě se účastní česká delegace složená ze zástupců katolické církve i státu. Vede ji ministr kultury Ilja Šmíd (za ANO), jehož v pátek čeká schůzka s vatikánským státním sekretářem kardinálem Pietrem Parolinem a sekretářem pro styky Richardem Gallagherem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Z baziliky sv. Petra ve Vatikánu byly 19. dubna 2018 vyzdviženy ostatky kardinála Josefa Berana.

Po vyzdvižení ostatků se ve čtvrtek večer uskuteční liturgie v papežské koleji Nepomucenum, kde se s kardinálem budou loučit tamní seminaristé a krajané.  Beran v Nepomucenu bydlel od února 1965 do své smrti 17. května 1969.

V pátek odpoledne český vojenský letoun ostatky dopraví do Prahy, kde se po přistání rozezní na kardinálovu počest zvony. V příštích dnech se budou moci s kardinálem Beranem rozloučit lidé na několika místech Prahy a v pondělí 23. dubna vpodvečer budou ostatky uloženy v katedrále sv. Víta na Pražském hradě.

Ve svatopetrské bazilice bude na trvalou památku kardinála Berana umístěna pamětní deska. Dočasný hrob ve Vatikánu bude zrušen a deska z něj by měla spočinout v Beranově rodné Plzni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám