Hlavní obsah

USA nabízejí Slovákům peníze na modernizaci základen. Východ NATO má víc budit respekt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko dostalo od Spojených států nabídku na finanční příspěvek ve výši 46 miliónů dolarů (938 miliónů korun), který by měl být využit při modernizaci dvou slovenských leteckých základen. Ve čtvrtek o tom informovala mluvčí slovenského ministerstva obrany Danka Capáková. Jde o součást Evropské iniciativy odstrašování (EDI), jež má podpořit obrannou způsobilost především v zemích na východním křídle NATO.

Foto: Profimedia.cz

Bojový letoun MiG-29 slovenského letectva

Článek

Peníze by Slovensko mělo využít na úpravu letištních ploch a zvýšení kapacity pohonných hmot na základnách v Kuchyni na západě země a Sliači na středním Slovensku. Američtí vojáci v minulosti využívali základnu v Kuchyni na cvičení, letiště Sliač zase bylo dříve modernizováno s finanční podporou NATO.

Čerpání příspěvku je podmíněno uzavřením příslušné dohody o obranné spolupráci, o které budou v nejbližších dnech jednat zástupci Slovenska i USA.

Podle Capákové zmiňovaný projekt nesouvisí s chystanou zakázkou na obstarání nových stíhaček pro slovenskou armádu. Americká vláda začátkem dubna schválila možnost prodeje stíhaček F-16 Slovensku, které již dříve začalo vyjednávat se Švédskem o dodávce bitevníků JAS-39 Gripen.

Projekt EDI podle slovenského ministerstva obrany poprvé představil v roce 2016 tehdejší prezident USA Barack Obama na summitu NATO a podobné nabídky jako Slovensko dostalo dalších devět zemí včetně Maďarska, Lotyšska či Estonska.

Reklama

Výběr článků

Načítám