Hlavní obsah

Barikáda z laviček, lehání na asfalt. Demonstranti v Jerevanu blokují dopravu

– Jerevan

Arménskou metropoli Jerevan v pondělí od rána blokují lidé protestující proti jmenování bývalého arménského prezidenta Serža Sargsjana novým premiérem. Demonstranti zablokovali řadu hlavních silničních tahů, které spojují okraje metropole s centrem hlavního města Jerevan, uvedla agentura TASS.

Foto: Profimedia.cz

Protestující ochromili Jerevan.

Článek

„Zahájili jsme akci občanské neposlušnosti,“ řekl vůdce opozice Nikola Pašinjan. Právě on v neděli vyzval obyvatele Jerevanu k zablokování ulic, mostů, k vyřazení metra z provozu i k vyprázdnění bankovních účtů, připomněla agentura Interfax. Demonstranti jeho výzvu uposlechli v pondělí ráno a podařilo se jim zcela paralyzovat místní dopravu.

„Lidé si lehají na asfalt, nepouštějí vozidla, včetně hromadné dopravy. Doprava v centru města byla téměř zastavena,“ popsala agentura.

Jedna skupina zablokovala Bagramjanovu třídu, vedoucí k parlamentu a prezidentově rezidenci, a to i barikádou z laviček. „Přidejte se,“ skandovali demonstranti.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Serž Sargsjan (na snímku z roku 2016)

Policie přehradila demonstrantům přístupy k sídlu parlamentu, kde mají poslanci vládní strany v pondělí oficiálně Sargsjana navrhnout na premiéra. Vzhledem k přechodu země z prezidentského na parlamentní systém se v rukou nového šéfa vlády soustředí moc. Hlasovat o novém premiérovi má parlament v úterý.

Opozice Sargsjana, jehož Republikánská strana má většinu v parlamentu, obviňuje, že přechod na nový systém vládnutí prosadil s cílem udržet se po vypršení prezidentského mandátu u moci – po dvou pětiletých mandátech ve funkci hlavy státu už potřetí na prezidenta kandidovat nemohl.

Arménie je jednou z nejchudších zemí bývalého Sovětského svazu. Je silně závislá na pomoci a investicích z Ruska, které má v zemi vojenskou základnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám