Hlavní obsah

V Budapešti se konala velká protivládní demonstrace

Právo, ivi (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

„Orbáne zmiz“ a „Diktátor“ skandovaly desetitisíce Maďarů v ulicích Budapešti na sobotní protivládní demonstraci. Protest se konal týden po parlamentních volbách, v nichž zvítězila vládní strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána a získala ústavní většinu.

Foto: MTI

Protivládní akce v Budapešti

Článek

Protestující žádali nezávislá média, změnu volebního systému, vyšetření korupce, stejná práva pro ženy, novou ústavu a novou republiku. Průvod se vydal od budovy státní opery až před budovu parlamentu na Kossuthově náměstí.

„Přišli jsme, aby bylo jasné, že se nás všechny nepodařilo zmanipulovat,“ serveru index.hu účastnice protestu.

Foto: Blikk.hu

Demonstranti v ulicích Budapešti

„Volby probíhaly v atmosféře strachu. Orbán strašil migranty, kteří u nás ani nejsou. O katastrofálním stavu školství a zdravotnictví nepadlo ani slovo,“ upozornila mladá žena. „V parlamentu sedí oligarchové, kteří se tváří jako poslanci FIDESZ. To už jednou musí skončit,“ dodal další protestující.

Foto: Blikk.hu

Demonstranti před budovou parlamentu

Mezi účastníky akce se objevili příznivci levice, liberální opozice i strany Jobbik, která ve volbách skončila druhá s velkým odstupem na vítězný FIDESZ. Organizátoři oznámili, že podobná akce se uskuteční i příští sobotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám