Hlavní obsah

Juliji Skripalovou propustili z nemocnice, drží ji na neznámém místě

– Londýn • Aktualizováno

Dceru bývalého ruského špióna Sergeje Skripala Juliji v pondělí propustili z nemocnice a převezli na neznámé střežené místo, uvedla v úterý BBC. Julije už minulý týden oznámila, že se její stav výrazně zlepšuje a každým dnem jí přibývá sil. Spolu s otcem ji někdo počátkem března otrávil silným jedem. Británie z toho podezřívá Rusko.

Foto: Reuters

Julija Skripalová

Článek

Její otec Sergej zatím zůstává v nemocnici v Salisbury, i když se jeho stav zlepšuje. Julija Skripalová podle své sestřenice Viktorije plánuje přijmout nabízený politický azyl. „Vím, že prohlášení Julije Skripalové o politickém azylu přijde brzy,“ citovala její slova pro ruskou televizi agentura RIA Novosti.

Ruské velvyslanectví v Londýně propuštění Skripalové z nemocnice přivítalo. Vyzvalo ale současně britské úřady, aby ruské straně "okamžitě" předložily důkazy o tom, že Ruska jedná z vlastní vůle. „Potřebujeme okamžité důkazy, že to, jak se s ní zachází, se děje z její vlastní vůle," citovala z prohlášení ambasády agentura TASS.

O víkendu se objevila nabídka, že by Sergej Skripal i jeho dcera mohli dostat novou identitu a žít v USA. Informoval o tom list The Sunday Times. [celá zpráva]

Ruské velvyslanectví v Londýně vydalo prohlášení, podle něhož by Moskva podobný krok považovala za únos.

Otrava neurotoxinem

Skripal a jeho dcera byli nalezeni 4. března bezvládní na lavičce v centru města Salisbury na jihu Anglie. Britští experti pak zjistili, že byli otráveni neurotoxinem označovaným jako novičok.

Podle odborníků je novičok velmi silný jed. Dvojici se proto nedávala skoro žádná šance na přežití, neboť je proti němu méně protilátek než proti běžnějším nervově paralytickým látkám. Spekulovalo se, že si v případě přežití oba ponesou těžké doživotní následky. Skripalová ale po svém zotavení uvedla, že je jen dezorientovaná. Ve čtvrtek, když hovořila se svou sestřenicí, zmiňovala, že ji brzo propustí. [celá zpráva]

Na konci minulého týdne se současně objevila zpráva, že se výrazně zlepšil stav Sergeje Skripala. [celá zpráva]

Británie z útoku jedem podezřívá Rusko, které to však odmítá. Rusko a Západ si kvůli kauze navzájem vypověděly 150 diplomatů, tři z nich odešli i z Česka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám