Hlavní obsah

Vydání Nikulina byla chyba, prohlásil Zeman

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Český prezident Miloš Zeman ve čtvrtek během návštěvy Slovenska kritizoval vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina z České republiky do Spojených států. Je to prý krok, který může posloužit k vnitropolitickému boji v USA. Podle jeho slov by se Česko do takového boje nemělo zapojovat.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Český prezident Miloš Zeman a jeho slovenský protějšek Andrej Kiska.

Článek

„Začnu trochu anekdoticky. Když byl zvolen Donald Trump americkým prezidentem, (předseda americké Sněmovny reprezentantů Paul) Ryan si vzal černou kravatu. Tentýž pan Ryan nyní (minulý týden) přiletěl do České republiky. Veřejně prohlásil, že sem přiletěl v podstatě proto, aby dostal pana Nikulina do Spojených států, což se mu podařilo. Nu a jedna z variant je, že pan Nikulin – ať tak či onak – může sloužit jako nástroj vnitroamerického politického boje – k tomu slouží i ta černá kravata,“ řekl Zeman.

Připomněl současně epigram Karla Havlíčka Borovského o úskalí chození s pány na led, byť ho dost zkomolil: „Nechoď, Vašku, s pány na led, dobrý příklad máme, pán upadne a Vašek si nohu zláme... A jestliže by se Češi měli plést do americké politické situace, tak to nepokládám za úplně dobré řešení,“ řekl Zeman.

Britové důkazy o původu novičoku nemají

Zeman se vyjádřil rovněž ke kauze Skripal. „Nejsem chemik. Mimochodem, Andreji, proti mně v prezidentských volbách kandidoval jeden chemik. Možná že kdyby zde teď byl, dokázal by vám kvalifikovaně odpovědět, a dokonce by i popsal chemické složení novičoku. Já to prostě neumím,“ řekl v narážce na bývalého šéfa akademie věd Jiřího Drahoše, který se Zemanovi postavil ve druhém kole prezidentské volby.

„Zaregistroval jsem, že šéf anglické laboratoře pro odhalování jedovatých látek prohlásil, že Británie nemá žádné důkazy o ruské účasti v této akci. Ředitel mého zahraničního odboru mě včera informoval, že Angličané prý začali stahovat ze svých webů toto obvinění Ruska,“ dodal Zeman.

Český prezident označil v takovém případě věc za záhadnou. „Jak na tuto detektivku reagovat, to záleží na naturelu jednotlivých zemí. Já sám mám určité pochybnosti o vypovídání zahraničních diplomatů, nicméně respektuji dělbu kompetencí. Vypovídání je u nás v kompetenci premiéra a zadávání zpráv Bezpečnostní a informační službě v kompetenci prezidenta. Takže jsme si to podělili a uvidíme, jaké budou výsledky,“ odkázal Zeman na své dřívější zadání BIS, aby pátrala po novičoku v Česku. [celá zpráva]

Lobbing za český dům

Zeman na společné tiskové konferenci se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou ve Vysokých Tatrách rovněž uvedl, že by v průběhu svého druhého prezidentského mandátu chtěl otevřít v Bratislavě Český dům. Jeho neexistenci označil za poslední česko-slovenský problém.

„My jsme dali devět miliónů a já jsem otevíral Slovenský dům v Praze. Teď ještě rozbij prasátko a otevři kasičku,“ vyzval Zeman svého slovenského partnera. Český dům má být třípodlažní budova v centru Bratislavy.

„Doufejme, že tam bude jak hospůdka, tak kanceláře našich spolků a českých institucí. Těším se, až to budu otevírat,“ dodal Zeman. „Neboj se, devět miliónů českých korun určitě najdeme a Český dům v Bratislavě určitě vznikne,“ reagoval Kiska.

Reklama

Výběr článků

Načítám