Hlavní obsah

Zeman pověřil BIS pátráním po novičoku v Česku

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman uložil Bezpečnostní informační službě (BIS), aby zjistila, zda se na území České republiky nevyvíjel nebo neskladoval nervový plyn novičok. Na stránkách Hradu to v pondělí uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Novičokem byl v Británii otráven ruský dvojitý agent Sergej Skripal, Rusko v reakci na podezření, že s tím má co dočinění, v minulosti uvedlo, že látka mohla být i z Česka. To česká diplomacie odmítla.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Pověření je výsledkem Zemanovy pondělní schůzky s ředitelem BIS Michalem Koudelkou na zámku v Lánech.

„Prezident republiky uložil BIS, aby zjistila, zda se na území České republiky nevyvíjel nebo neskladoval nervový plyn ‚novičok‘', ať už v průmyslových nebo vědeckotechnických zařízeních,” uvedl na webu Pražského hradu Ovčáček.

Ten už dříve během dne naznačil, že kvůli kauze otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii, která je přičítána Rusku, „probíhá koordinace na nejvyšší státní úrovni”.

Zhruba ve stejnou dobu premiér v demisi Babiš oznamoval, že se Česko podobně jako řada dalších zemí rozhodlo vyhostit tři ruské diplomaty. [celá zpráva]

Vyhoštění bude mít omezený efekt

Šéf zahraničního odboru Hradu Rudolf Jindrák na Twitteru doplnil, že „je zapotřebí pokračovat v důkladném vyšetřování případu Skripal a vyčkat na jeho výsledky”. To, proč Zeman žádá po BIS pátrání po novičoku v Česku, vysvětlil tím, že je potřeba mít nezvratitelné argumenty proti tvrzení Ruska o údajném původu látky.

„Vyhošťování diplomatů obecně je extrémním diplomatickým aktem. Vyhoštění pracovníků ruské ambasády je jen však (a pouze) symbolický krok a výraz solidarity se západními spojenci. A takový krok má ale svoji váhu a význam,” uvedl Jindrák.

„Efekt tohoto kroku bude velmi specifický a omezený: bude především využit v tradiční rétorice některých ruských představitelů jako další 'důkaz' příkoří, které se Rusku děje. Zároveň bude následovat reciproční reakce, přičemž ČR je z početních důvodů v nevýhodnějším postavení,” uvedl šéf zahraničního odboru.

Zeman se v pondělí sešel také s ministryní obrany za ANO Karlou Šlechtovou. Ta na Twitteru uvedla, že prezidenta seznámila se zjistěními resortu v dané věci. „Jedna se o rezimové informace, ktere nelze blíže komentovat,” napsala.

Babiš: Rusové překročili veškeré hranice

Rusko po obvinění západních zemí z otravy Skripala a jeho dcery vydalo prohlášení, že zmíněná nervová látka označovaná jako „novičok” mohla pocházel podle ruských zjištění z Velké Británie, Slovenska, České republiky nebo Švédska. [celá zpráva] Babiš to uvedl jako jeden z hlavních důvodů pro odvetnou diplomatickou akci.

„Rusové překročili veškeré hranice, když řekli, že látka novičok pochází od nás,“ uvedl Babiš. „Je to naprostá lež,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám