Hlavní obsah

Kontroly vnitřních hranic EU zřejmě skončí. Politici je chtějí, ale nikdo o ně nežádá

Brusel

Evropská komise zatím neobdržela z Dánska, Německa či Rakouska informaci o tom, že by tyto státy chtěly prodloužit dočasné kontroly na některých vnitřních hranicích EU o další půlrok. V Bruselu to ve středu uvedla mluvčí komise Natasha Bertaudová.

Foto: MTI

Například Rakousko rozšířilo kontroly na hranicích s Maďarskem. (ilustrační foto)

Článek

Zájem o prodloužení kontrol avizoval nový německý ministr vnitra Horst Seehofer. Listu Welt am Sonntag řekl, že Německo počítá s prodloužením kontrol na svých hranicích.

„Kontroly na vnitřních hranicích musí být tak dlouho, dokud nebude Evropská unie schopna účinně chránit a kontrolovat své vnější hranice. Podle mého názoru to v dohledné době nebude,“ řekl Seehofer.

O prodloužení kontrol hovoří také rakouský ministr vnitra Herbert Kickl. Vídeň dokonce uvažuje o rozšíření kontrol na všechny okolní země, nejen s Maďarskem a se Slovinskem. S migrací především ze severní Afriky se nyní nejvíce potýká rakouský soused Itálie.

Dočasné kontroly na některých vnitřních hranicích schengenského prostoru zavedly státy v roce 2015 kvůli migrační krizi. Od té doby jsou vždy po půl roce prodlužovány, nyní mají skončit v květnu.

Pokud žádosti o prodloužení kontrol na hranicích do Evropské komise dorazí, ta posoudí jejich oprávněnost a proporčnost. Konečné slovo má Rada EU, tedy členské země bloku.

Reklama

Výběr článků

Načítám