Hlavní obsah

Eurofondy jako bič? Peníze dostanou jen ti, kdo dodržují pravidla, zní z Německa

Vyplácení peněz z evropských fondů by mělo být do budoucna vázáno na dodržování principů právního státu. Píše to týdeník Der Spiegel s odvoláním na názory jednotlivých členů nové německé vlády. Státy, které by je porušovaly, by o peníze přišly.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka a předsedkyně CDU Angela Merkelová

Článek

„EU je společenstvím hodnot, nejen vnitřním trhem. To se pak musí odrážet také v rozpočtech EU," je přesvědčen náměstek německého ministra zahraničí pro evropské otázky Michael Roth. Plány Evropské komise na spojení dodržování hodnot a evropských financí podporuje také německý ministr zahraničí Heiko Maas (SPD).

V Bruselu i Berlíně se nyní řeší otázka, zda má unie používat peníze jako bič, kterým by se některé země přivedly k poslušnosti. Evropská komise sice ještě o svém postoji definitivně nerozhodla, příslušný návrh komisaře pro rozpočet Günthera Oettingera ale v minulém týdnu podle Spiegelu v EK získal širokou podporu.

Prvním hříšníkem, kterého by se opatření mohlo v rozpočtovém období pro roky 2021 až 2027 dotknout, je Polsko. Vůči němu Evropská komise vede řízení kvůli možnému porušování základních evropských hodnot.

Země by přišly o velké částky

Pro Polsko a případně i další státy střední Evropy by přitom rozhodně nešlo o zanedbatelné finanční částky.

„Zhruba 150 miliard eur čistého získala z Evropské unie od roku 2007 čtveřice visegrádských států Polsko, Česko, Slovensko a Maďarsko, ale když jde o to přijímat běžence nebo se řídit rozhodnutími Soudního dvora Evropské unie, otáčí se k EU zády. To je recept na volební podporu populistům a pravicovým stranám jako je AfD, zní z Bruselu a stále častěji také z vlády kancléřky Angely Merkelové," napsal Spiegel.

„Když dalo Německo najevo, že je připraveno do budoucna více přispívat do rozpočtu EU, pak chce Berlín také mluvit do toho, jak se peníze budou utrácet," píše Der Spiegel. Současně připomíná, že tímto krokem by se mohlo ještě více prohloubit současné rozdělení mezi zeměmi na západě a východě unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám