Hlavní obsah

Fico hájil nevyhoštění ruských diplomatů a Kiskovi vzkázal, aby se uklidnil

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V souvislosti s vyhošťováním ruských diplomatů z některých členských zemí Evropské unie vyzval bývalý předseda slovenské vlády a předseda strany Směr-sociální demokracie Robert Fico, aby ve vztahu k Ruské federaci zachovalo Slovensko zdravý rozum. Rusko označil za strategického partnera, s nímž chce mít Slovensko normální a přátelské vztahy. Kiskovi vadilo, že Slovensko na rozdíl od ČR žádného ruského diplomata nevyhostí.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Bývalý lovenský premiér Robert Fico

Článek

„Pokud nám předloží jasné důkazy, tak se k tomu nějak postavíme. Odmítám rozbíjet standardní, přátelské a velmi důležité vztahy s Ruskou federací jen proto, že si to přeje někdo jiný,“ konstatoval expremiér.

Požadavek, aby i Slovensko vyhostilo ruské diplomaty označil Fico „za drzý“ a protiruské sankce považuje za nesmyslné. „Proto jsem vyzval všechny, včetně pana prezidenta, aby se uklidnili,“ řekl předseda Směru.

Pokus o převrat

„Slovensko je pod tlakem, protože vražda dvou mladých lidí byla zneužita a byl tady pokus o normální převrat. V nejbližších dnech budu mluvit o mnoha souvislostech, které se týkají zahraničí i působení nejvyšších ústavních činitelů tohoto státu v tomto pokusu,“ řekl Fico v úterý po zasedání koaliční rady. Předseda Směru zdůraznil, že Slovensko situaci zvládlo demokratickým způsobem.

Předseda nejmenší vládní strany Most-Híd Béla Bugár slova o převratu odmítl. „Nemáme na všechno stejné názory. Nebudu vytvářet a podporovat nějaké spiklenecké teorie,“ řekl Bugár.

Šéf parlamentu a Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko k vyhoštění ruských diplomatů řekl, že v Evropské unii je svoboda rozhodování. „Nejsme žádná gubernie, jsme samostatný stát. Hurá systém, který zvolily některé státy bez toho, aby zdokladováno, co se vlastně ve Velké Británii stalo, není šťastný. A není šťastné ani to, aby nás některé státy posuzovaly podle toho, kolik diplomatů vyhostíme, či nikoliv. Oceňuji, že jsme jedním z dvanácti států, které situaci rozvážně analyzují,“ konstatoval Danko.

Slovensko jako jediná země Visegrádské čtyřky nevyhostilo ani jednoho ruského diplomata. Ministerstvo zahraničí si jen předvolalo velvyslance Ruské federace, i když Rusko jmenovalo Slovensko jako jednu ze zemí, odkud mohl pocházet jed novičok, jímž byl otráven agent Sergej Skripal. [celá zpráva]

Prezident Andrej Kiska nepovažuje dosavadní kroky resortu zahraničí za dostatečné a vyjádřil s nimi nespokojenost. „Prezident telefonoval s premiérem Pellegrinim a oznámil, že očekává zásadový a jasný postoj Slovenska,“ řekl prezidentův mluvčí Roman Krpelan.[celá zpráva]

Situací by se měla ve středu zabývat bezpečnostní rada Slovenské republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám