Hlavní obsah

Kiska jmenoval novou slovenskou vládu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský prezident Andrej Kiska jmenoval ve čtvrtek dopoledne Petra Pellegriniho (Směr-sociální demokracie) do funkce předsedy vlády Slovenské republiky. Krátce poté jmenoval i všechny členy nového kabinetu, který téměř doslova převzal programové prohlášení minulé vlády. V něm obsadila strana Směr devět křesel, Slovenská národní strana tři a strana Most-Híd rovněž tři křesla.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Nově jmenovaný slovenský premiér Peter Pellegrini (vlevo) a prezident Slovenské republiky Andrej Kiska.

Článek

„Jsme tady dnes proto, že byli zavražděni dva mladí lidé. Na nedůvěru a rozhořčení veřejnosti se nedá reagovat křikem, arogancí nebo ignorací podezření, že organizovaný zločin sahá do nejvyšších míst slovenské politiky. Vašim úkolem je bojovat o důvěru občanů,” řekl ve čtvrtek prezident Andrej Kiska.

Politickou krizi, která vedla k obměně vlády, odstartovala na Slovensku zatím neobjasněná vražda novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové letos na konci února. [celá zpráva] Kuciak se zabýval působením mafie na Slovensku a jejím údajným vlivem na slovenské politiky.

Desítky tisíc lidí požadovaly na náměstích slovenských měst vyšetření vraždy a důvěryhodnou vládu. Po ministrech kultury a vnitra podal před týdnem demisi také premiér Robert Fico (Směr).

„Musíte přesvědčit lidí, že to myslíte vážně. Jako hlava státu vám nedovolím na tuto odpovědnost zapomenout a zároveň můžete počítat s mou plnou podporou při všech opatřeních, které pomohou obnovit důvěru ve stát,“ zdůraznil prezident.

Obnovíme stabilitu, slíbil Pellegrini

Pellegrini označil čtvrteční den za významný krok k tomu, aby se obnovila stabilita Slovenské republiky. „Věřím, že výměna vlády přispěje k uklidnění situace v zemi,“ řekl nový premiér.

Vraždu novináře označil Pellegrini za útok na jeden z pilířů demokracie a přislíbil, že on i jeho vláda učiní vše proto, aby tento ohavný čin byl vyšetřen a pachatelé spravedlivě potrestáni.

V současnosti nejvíc sledovaný post ministra vnitra obsadí nestraník nominovaný stranou Směr Tomáš Drucker. Muž, který v minulosti působil ve vedení Slovenské pošty a poslední dva roky vedl ministerstvo zdravotnictví, je považovaný za schopného manažera.

„Nejsem odborník na ministerstvo vnitra, ani na silové složky. Cítím určitou míru spoluzodpovědnosti za to, co se děje, a pokusím se stabilizovat situaci,“ řekl Drucker s narážkou na napětí ve společnosti, které vyvolala vražda novináře.

Pod policejním prezidentem se kýve židle

Drucker nevyloučil změnu na postu policejního prezidenta a Kiska to uvítal.

„Jsem rád, že jsem s novým ministrem vnitra našel shodu v tom, že bude nevyhnutelná výměna vedení policie,“ dodal prezident. „Věřím, že si všichni uvědomujeme, že nestačí vyměnit vládu. Vaší základní odpovědností je totiž změnit styl vládnutí. Držím vám i celé naší zemi palce,“ dodal Kiska.

Nový kabinet požádá o důvěru parlament už tento pátek. Premiér Pellegrini předložil prezidentovi podpisy 79 poslanců, kteří přislíbili podporu vládě. Ve 150členné Národní radě Slovenské republiky by to mělo stačit k pohodlné většině.

Podle hlavy státu bude muset nová vláda zabojovat také o důvěru veřejnosti. „V současné napjaté atmosféře to bude těžký úkol,“ řekl Kiska.

Složení nové slovenské vlády
Premiér Peter Pellegrini (Směr-sociální demokracie)
Vicepremiér pro investice Richard Raši (Směr, současný primátor Košic)
Ministr vnitra Tomáš Drucker (nominovaný Směrem, dosud ministr zdravotnictví)
Ministryně kultury Ľubica Laššáková (krajská předsedkyně Směru v Banské Bystrici)
Ministr hospodářství Peter Žiga (Směr)
Ministr financí a vicepremiér Peter Kažimír (Směr)
Ministr zahraničí Miroslav Lajčák (Směr)
Ministr práce, sociálních věcí a rodiny Ján Richter (Směr)
Ministryně zdravotnictví Andrea Kalavská (nominovaná Směrem)
Ministr obrany Peter Gajdoš (SNS)
Ministryně školství Martina Lubyová (SNS)
Ministryně zemědělství Gabriela Matečná (SNS)
Vicepremiér a ministr životního prostředí László Sólymos (Most-Híd)
Ministr dopravy Árpád Érsek (Most-Híd)
Ministr spravedlnosti Gábor Gál (dosud předseda poslaneckého klubu Most-Híd)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám