Hlavní obsah

Pellegrini Slováky neuspokojil, vyjdou znovu do ulic

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava

Slovenský prezident Andrej Kiska v úterý odmítl jmenovat vládu premiéra Petra Pellegriniho a organizátoři protestů Za slušné Slovensko ohlásili na tento pátek další akce. „Pan Pellegrini předložil problematické nominace, kterým veřejnost po událostech a zjištěních Jána Kuciaka nedůvěřuje,“ odůvodnili organizátoři své rozhodnutí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Novým slovenským premiérem má být Peter Pellegrini

Článek

Hlavní protestní akce je svolána na bratislavské Náměstí Slovenského národního povstání, shromáždění ale mají proběhnout i v dalších slovenských městech.

Nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie zatím na nový vývoj oficiálně nereagovala, ale podle dostupných informací v těchto chvílích zasedá koaliční rada, na níž jsou přítomni zástupci všech tří vládních stran.

Ze Směru reagoval zatím pouze poslanec Miroslav Číž, který řekl, že Slovensko se rozhodnutím hlavy státu Andreje Kisky odmítnout Pellegrinim navržený kabinet [celá zpráva] změnilo v prezidentskou republiku.

Opoziční strana Svoboda a Solidarita (SaS) uvedla, že chápe důvody, proč prezident v úterý odmítl navrženou vládu jmenovat. „Pokud má být vyšetřena vražda Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, musí být vyšetřeny také věci, o nichž psal. Nevíme, která z konkrétních věcí, o nichž psal, vedla k jeho zavraždění. Drtivá většina jeho článků se však týkala korupčních kauz, které sahají k lidem blízkým straně Směr,“ upozornila strana SaS.

Nedostatek kvalitních lidí

Předseda opoziční strany Jsme rodina Boris Kollár rozhodnutí prezidenta respektuje. Za nelepší řešení považuje předčasné volby. „V této vybičované atmosféře je nejtransparentnější nechat rozhodnutí na lidech,“ nechal se slyšet Kollár.

Sociolog Michal Vašečka agentuře SITA řekl, že Směr může mít potíže s dostatečně kvalitními nominacemi do vlády, protože odborníci budou mít v současné situaci problém s tím, že by je strana vůbec navrhovala. „Už jména, s nimiž přišel Pellegrini za prezidentem, naznačují nedostatek kvalitních lidí uvnitř strany,“ řekl Vašečka.

Reklama

Související články

Kiska odmítl jmenovat novou slovenskou vládu

Slovenský prezident Andrej Kiska odmítl jmenovat novou vládu ve složení, které mu navrhla současná koalice. Dosavadního vicepremiéra Petera Pellegriniho,...

Výběr článků

Načítám