Hlavní obsah

Zadrželi francouzského exprezidenta Sarkozyho, měl brát peníze od Kaddáfího

– Paříž • Aktualizováno

Francouzská policie zadržela v úterý ráno bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho v souvislosti s vyšetřováním údajně nezákonného financování jeho předvolební kampaně v roce 2007. Bývalá hlava státu měla dostávat finanční dary ze zahraničí. Sarkozy měl dokonce přijmout peníze od libyjského diktátora Muammara Kaddáfího.

Foto: Patrick Hertzog, Reuters

Nicolas Sarkozy a Muammar Kaddáfí v Paříži v prosinci 2007.

Článek

Exprezidenta nyní vyslýchá policie na pařížském předměstí Nanterre, uvedla agentura Reuters a server deníku Le Monde.

Sarkozy čelí obvinění, že jeho předvolební kampaň podpořil libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, již několik let. Diktátor mu údajně chtěl poskytnout nebo opravdu dal milióny eur.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nicolas Sarkozy s Muammarem Kaddáfím na záběrech z roku 2007Video: AP

Ústřední úřad pro boj proti korupci a finančním a daňovým deliktům (OCLCIFF) v Nanterre vyslýchá Sarkozyho poprvé. Vyšetřování případu začalo v dubnu 2013 na základě svědectví francouzsko-libanonského podnikatele Ziada Takieddinea a bývalých libyjských vysoce postavených činitelů. Takieddine tvrdí, že to byl on, kdo předal Sarkozymu kufry po pěti miliónech eur.

V roce 2016 měla francouzská justice získat poznámky od bývalého libyjského premiéra Šokriho Ghanema, v nichž se zmiňoval o třech finančních převodech ve výši 6,5 miliónu eur pro Sarkozyho kampaň.

Objasnit převody Ghanem nemůže, v roce 2012 byl nalezen mrtvý ve Vídni.

Nejdřív kamarád, pak nepřítel

Spekulace o financování kampaně přiživil sám Kaddáfí v březnu 2011. V nezveřejněné části rozhovoru pro Le Figaro si měl libyjský vůdce postěžovat na nevděčného Sarkozyho: „Dali jsme mu peníze, které mu umožnily vyhrát,“ měl tehdy diktátor říci. „Prosil mě o finanční pomoc a také ji dostal,“ dodal. Také jeden z Kaddáfího synů a překladatel mluvili o penězích pro Sarkozyho.

Během prvního roku v úřadu prezidenta měl Sarkozy s Kaddáfím přátelské vztahy. Později ale francouzský prezident spolu s britským premiérem Davidem Cameronem organizoval a vedl mezinárodní podporu libyjské opozici, což nakonec vedlo k pádu Kaddáfího a jeho smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám