Hlavní obsah

Slovenský premiér Robert Fico nabídl demisi

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Premiér Robert Fico ve středu nabídl při setkání s prezidentem Andrejem Kiskou demisi. Odejde z postu premiéra, neuskuteční se však nové volby, ale jen se sestaví nová vláda. V té by měl zůstat post premiéra straně Směr-sociální demokracie.

Foto: Bundas Engler, ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Považuji za důležité, aby současná vládní koalice nadále naplňovala mandát, který dostala od voličů,” řekl Fico.

Fico na setkání s prezidentem Andrejem Kiskou nabídl svou demisi v případě splnění tří podmínek: „První podmínkou je, že prezident bude respektovat současnou vládní většinu, a bude respektovat současnou koaliční smlouvu, že na základě koaliční smlouvy navrhuje premiéra strana Směr-sociální demokracie. V případě, že s tím bude pan prezident souhlasit, jsem připraven podat demisi už zítra.” Fico však nadále zůstane předsedou Směru.

Kiskův mluvčí Roman Krpelan potvrdil, že se prezident sešel s lídry koaličních stran, kteří informovali o svém návrhu řešení krize. Dodal, že slíbili donést minimálně 76 podpisů poslanců, kteří návrh podporují. Neuvedl však, zda hlava státu bude akceptovat Ficovy tři podmínky.  

Podle informací deníku SME by měl být novým premiérem dosavadní vicepremiér Peter Pellegrini.

Bez předčasných voleb

Na úvod tiskové konference lídrů koaličních stran řekl Fico: „Už několik dní je Slovensko v krizi, která je způsobena bezohledným zneužíváním vraždy k politickým účelům.“ Narážel tím na vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

„Akceptuji právo lidí vyslovit svůj vlastní názor, a to i hlasitě na ulici a proti vládě nebo proti mé osobě. Zároveň však upozorňuji na právo voličů, aby jejich názor vyslovený v demokratických volbách byl plně respektován. Proto považuji za důležité, aby současná vládní koalice naplňovala i nadále svůj mandát od voličů,“ dodal premiér.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenský premiér Robert Fico oznamuje, že nabízí demisi. Vlevo předseda koaliční SNS Andrej Danko, vpravo šéf strany Most-Híd Béla Bugár.

Předčasné volby slovenský premiér nechce, protože se bojí chaosu. Tomu chce podle tiskové agentury TASR zabránit: „Jsem pro to ochoten udělat maximum. Ambice jednotlivce nesmí být důležitější než osud země, které hrozí chaos. A ten chaos by byl, kdyby tito lidé převzali moc na Slovensku.”

Podle premiéra je současný mediální obraz Slovenska jako „černé díry“, nebezpečné a rozhádané země, nepravdivý. „Tento obraz musím odmítnout a je absolutně nepravdivý. Slovenská republika je v dobré kondici, což je i zásluha dosavadní práce současné vládní koalice. Je proto naší povinností naplňovat vůli lidí i nadále a neodevzdat stát bez jakéhokoli důvodu opozičním amatérům a křiklounům, jako jsou pánové Matovič, Galko, Kollár nebo Sulík s jeho nebezpečnými protievropskými postoji,“ řekl Fico.

Most-Híd je spokojený

Premiérovo rozhodnutí ocenil předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko, který odsoudil „hrubé zneužívání smrti dvou mladých lidí opozicí“.

Šéf strany Most-Híd Béla Bugár variantu bez předčasných voleb přijal, byť Most-Híd ještě ve středu tvrdil, že pokud nebudou předčasné volby, z koalice odejde. Ficův návrh okomentoval Bugár slovy: „Toto rozhodnutí může přinést uklidnění situace.“

Poslance strany Most-Híd Petera Kresáka Ficův krok překvapil: „Stalo se to, v co nikdo nedoufal. To je zásadní změna. Je to dokonce více, než co říkal prezident Andrej Kiska, když zmiňoval rekonstrukci vlády.”

Opozice je nespokojená, chce více

Opozice považuje výměnu vlády za nedostatečnou. Podle předsedkyně poslaneckého klubu SaS Natálie Blahové vláda nevyslyšela hlas lidu: „Tato vládní krize není o výměně figurek. Nemůže to stačit nám ani občanům.“ Podle ní záleží na prezidentovi, jak se k demisi postaví. „Prezident má silný mandát, je přímo volený občany, a je jeho rozhodnutí, jak naloží s demisí.”

Foto: Michal Smrcok, ČTK/AP

Pieta za zavražděného novináře Jána Kuciaka

Že odchod Fica nebude stačit, si myslí i předseda hnutí Sme rodina Boris Kollár: „Když chceme obnovit důvěru v stát, měli by rozhodnout lidé, a ne politici či oligarchové v zákulisí.“ Kollár považuje za drzé, jaké podmínky si Fico stanovil: „Prezidentovi se podmínky nedávají.“

Směr ztrácí popularitu

TASR v této souvislosti uvedla, že popularita slovenské vládní strany Směr po vraždě novináře Kuciaka a po politické krizi výrazně klesla, a pokud by se konaly volby o tomto víkendu, stávající vládní koalice by nezískala většinu. Směr by dostal v průzkumu FOCUSu 20 procent.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

SNS by dostala deset procent hladů a Most-Híd 5,6 procenta. Druhá by byla strana SaS se 14 procenty, Sme Rodina a OĽaNo by získaly shodně po 10,4 procenta. Kotlebova LSNS by dostala 10,1 procenta, ale měla největší přírůstek hlasů v podobě dvou procentních bodů. Do sněmovny by se ještě dostali křesťanští demokraté z KDH se sedmi procenty.

Reklama

Související články

Slovenský ministr vnitra Kaliňák rezignoval

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (Směr-sociální demokracie) v pondělí rezignoval na svou funkci. Po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně...

Slovensko směřuje k předčasným volbám

Zdá se, že po včerejším rozhodnutí nejmenší vládní strany Most-Híd je Slovensko jen krůček od předčasných parlamentních voleb. Most-Híd chce totiž dohodu...

Výběr článků

Načítám