Hlavní obsah

Putin před volbami navštívil Krym, připomíná výročí anexe poloostrova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Simferopol

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu dorazil na anektovaný Krym. Přicestoval tam pár dní před nedělními prezidentskými volbami a dva dny před čtvrtým výročím krymského referenda o nezávislosti, na jehož základě vyhlásil poloostrov nezávislost a požádal a připojení k Rusku. Putin ve středu navštívil hlavně rozestavěný most, který spojí poloostrov s Ruskou federací.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Putin na inspekci mostu spojujícího Rusko s anektovaným KrymemVideo: Reuters

 
Článek

Putin zdůraznil, že most bude hotov dříve, než se plánovalo. Šéf stavební společnosti Strojgazmontaž Arkadij Rotěnberg řekl, že „cesta se měla otevřít v prosinci 2018, ale hotová bude už v květnu“.

Putin k tomu dodal: „Byl bych rád, kdyby ji lidé mohli využít už v letní sezóně.“ Současně ale podle agentury TASS zdůraznil, že zatímco na silnici zbývá položit asfalt, u železniční části mostu toho je na práci více. Vlaky budou po mostě jezdit až na konci příštího roku.

Putin si v krymském Simferopolu prohlédl novou halu místního mezinárodního letiště. Program vyvrcholí mítinkem v Sevastopolu, kde se připomene referendum, vyhlášení nezávislosti Krymu a jeho připojení k Rusku.

Přestože Putin přijel na Krym před nedělními prezidentskými volbami, prezidentská kancelář veřejnost ujistila, že s blížícím se hlasováním cesta nesouvisí.

Putin se kampani ostentativně vyhýbá, v Moskvě uskutečnil jediné veřejné shromáždění, jehož se zúčastnily desetitisíce lidí. Předvolební besedy v rozhlase a televizi nenavštěvuje, přestože mu to zákon ukládá.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Vladimir Putin na stavbě mostu přes Kerčský průliv

Otázka hlasování na anektovaném Krymu je navíc sporná, upozornila Ukrajina. [celá zpráva]

Připojení Krymu bylo v roce 2014 v Rusku kvitováno s velkým povděkem a vedlo k velkému nárůstu Putinovy popularity. Putin je jasným favoritem, který zřejmě zvítězí už v prvním kole.

Podle průzkumu agentury VCIOM z minulého týdne by měl dostat 69 procent hlasů, zatímco komunista Pavel Grudinin sedm procent, nacionalista Vladimir Žirinovskij pět procent, Xenija Sobčaková jen dvě procenta. Odpor k Putinovi klesl ze sedmi na šest procent, největší nechuť vzbuzuje Sobčaková, kterou by jako prezidentku za žádnou cenu nechtělo 82 procent voličů. K volbám chce jít přes 70 procent Rusů.

Podle průzkumu agentury FOM, jenž byl zveřejněn 11. března, dostane Putin 64,9 procenta hlasů, Grudinin pak 6,7 procenta a Žirinovský 6,2. Po propadu 25. února na 63,5 procenta začaly preference Putina zase růst.

Reklama

Výběr článků

Načítám