Hlavní obsah

Jsem v šoku, ten projev snad ani nevznikl na Slovensku, reagoval Fico na Kisku a utekl

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský premiér Robert Fico ve své reakci na odpolední projev Andreje Kisky řekl, že prezidentovo prohlášení nebylo napsané na Slovensku. „Toto jeho prohlášení má rukopis lidí, kteří absolutně neznají ústavněprávní tradice a pravidla na Slovensku a sledují úplně jiné cíle, než je stabilita naší země,“ zdůraznil Fico, aniž by řekl, kdo podle něj Kiskův projev psal. Po prohlášení okamžitě odešel.

Foto: Bundas Engler, ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Na rozdíl od pana prezidenta, mě opravdu není jedno, jaký byl motiv zavraždění dvou mladých lidí. Slova prezidenta, že i kdyby se jednalo o náhodný motiv, reflektuje to stav společnosti, mě šokovala. V žádném případě nemůžu souhlasit s tím, co pan prezident v této souvislosti řekl,“ konstatoval Fico.

Návrhy prezidenta na totální rekonstrukci vlády spojenou s hlasováním o důvěře nové vládě jsou podle Fica popřením výsledků demokratických parlamentních voleb, které proběhly v roce 2016.

Kiska chce obměnu vlády, nebo předčasné volby

„Prezident se tímto hlásí k opozici, která mluví o potřebě převratu na Slovensku. Pokud má dojít ke změnám ve vládě, budou výsledkem dohody koaličních partnerů. V tomto procesu ústava Slovenské republiky nevidí žádnou úlohu prezidenta,“ upozornil emotivně.

Nebudeme tancovat na hrobě dvou mladých lidí

„Předčasné volby mohou nastat pouze v případě, že pro ně bude hlasovat minimálně devadesát poslanců parlamentu,“ řekl Fico. „Našim cílem je vyšetření tohoto brutálního činu a nebudeme, citujíc známou socioložku, tancovat na hrobě dvou mladých lidí, jak to dělá opozice, média a dnes také pan prezident Slovenské republiky,“ ukončil svoje prohlášení Fico.

Bezprostředně poté se otočil a opustil sál. Na novinářské dotazy vůbec nereagoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám