Hlavní obsah

V Polsku už platí zákon, který trestá připisování holokaustu Polsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

V Polsku vstoupil ve čtvrtek v platnost zákon, jenž se týká viny za válečné zločiny a který vyvolal emotivní roztržku s Izraelem. Norma, která počítá s až tříletým vězením za připisování odpovědnosti za válečné zločiny Polákům, má podle vlády za cíl zabránit poškozování cti země.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda zákon podepsal.

Článek

Polský prezident Andrzej Duda zákon podepsal začátkem února, ale zároveň ho poslal k posouzení ústavnímu soudu. Vládní činitelé ujišťují, že do vyjádření nejvyšší justiční instance v zemi nebudou proti nikomu sankce zakotvené v zákoně uplatněny. [celá zpráva]

Polské úřady řadu let bojovaly proti spojením jako „polské tábory smrti” v souvislosti s Osvětimí nebo s dalšími nacistickými vyhlazovacími tábory, protože je zřídilo a provozovalo nacistické Německo.

Zákon se ale dočkal kritiky v Polsku i v zahraničí a způsobil krizi ve vztazích Polska s Izraelem. Izraelští představitelé i lidé, kteří holokaust přečkali a ještě žijí, mají podezření, že smyslem tohoto legislativního kroku Varšavy je znemožnit diskusi o zločinech, jichž se na Židech za války dopustili někteří Poláci. Olej do ohně přilil polský premiér, který uvedl, že „byli polští pachatelé, stejně jako pachatelé židovští, ruští, ukrajinští…“ [celá zpráva]

Ve čtvrtek odletěla do Izraele polská vládní delegace vedená náměstkem ministra zahraničí Bartoszem Cichockým. Bude to první schůzka zástupců obou zemí s cílem kontroverzi kolem zákona vyřešit. Podle předáka polské opozice Grzegorze Schetyny „tato cesta do Izraele nedává smysl” vzhledem k tomu, že zákon už vstoupil v platnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám