Hlavní obsah

Hlavní Ficova poradkyně může mít vazby na italskou mafii, napsal deník SME

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Hlavní poradkyně slovenského premiéra Roberta Fica Mária Trošková měla podnikat ve firmě s Antoninem Vadalou, který má údajně blízko k italské mafii. S informací přišel v úterý slovenský deník SME. Už v pondělí se objevily informace, že vražda novináře Jána Kuciaka mohla souviset s jeho připravovaným článkem o působení italské mafie na východním Slovensku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Slovenský premiér Fico vyjádřil soustrast rodinám zavražděného novináře a jeho přítelkyněVideo: AP

 
Článek

Podle kanadského novináře žijícího na Slovensku Toma Nicholsona šlo o podezření, že italská mafie rozkrádá eurofondy a peníze posílá do Itálie. [celá zpráva]

„Jano pracoval na skupině, která měla pravděpodobně propojení na mafiánskou skupinu ’Ndrangheta z Kalábrie,“ řekl Nicholson. Zmíněná skupina obchoduje se zbraněmi, falšuje peníze a zboží. Známá je také vyděračstvím a lichvářstvím. Evropský policejní úřad Europol tuto skupinu zařadil mezi nejbohatší a nejmocnější zločinecké organizace na celém světě.

Foto: ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico, za ním asistentka Mária Trošková

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie zasahuje na místě činu ve Veľké Mače, kde byl novinář se svou přítelkyní zavražděnVideo: Reuters

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar v souvislosti s výše zmíněnými informacemi oznámil, že policie Troškovou vyslechne. Řekl to v rádiu Expres. Její výslech má souviset s informacemi o působení italské mafie na Slovensku.

Foto: Profimedia.cz

Italové na Vadalu vydali zatykač

Trošková v roce 2011 krátce pracovala pro bývalého majitele televize Markíza Pavla Ruska. „Pak se však seznámila s podnikatelem italského původu, který se věnoval solárním elektrárnám, a přešla k němu,“ řekl Rusko pro týdeník Plus 7 dní v roce 2016.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Předseda slovenské vlády Robert Fico (Smer)

Podle SME šlo o zmíněného Vadalu, který na Slovensku podniká. „Jeho jméno bylo uvedeno v 32 firmách, z nichž deset se věnovalo byznysu s fotovoltaikou,“ uvedl SME.

Muž stejného jména a data narození se objevuje v zatykači italské policie. „’Ndrangheta využívala Vadalu k pomoci s přepravou zboží. Italská policie zachytila telefonáty mezi Vadalou a Francescem Zindatem, který byl regionálním šéfem skupiny. Italské soudy ho před dvěma lety poslaly do vězení. Stíhání Vadaly bylo pro nedostatek důkazů zastaveno,“ konstatoval list.

Foto: Repro Aktuality.sk

Ján Kuciak

Případem se zabývala tajná služba

Trošková byla od srpna 2011 do června 2012 společnicí a spolumajitelkou firmy GIA Management, kterou založili právě s Vadalou. V roce 2015 se majitelem firmy stal Pietro Catroppa, který od roku 2016 vlastní také firmu Prodest, v níž byl v minulosti společníkem bývalý poslanec slovenské vládní strany Směr – sociální demokracie Viliam Jasaň, současný šéf krizového managementu a bezpečnosti státu na úřadě slovenské vlády.

„Jasaň je také tajemníkem bezpečnostní rady státu, kde se projednávají tajné informace,“ upozornil deník SME. Trošková byla v roce 2014 poslaneckou asistentkou poslance Jasaně. Týdeník Plus 7 dní napsal, že je měl seznámit právě Vadala.

Firmu Prodest loni šest měsíců monitorovala Slovenská informační služba (SIS), když soud vydal povolení ke sledování telefonního čísla firmy. „Z jakého důvodu SIS Prodest sledovala, soud nezveřejnil, protože se jedná o utajovanou skutečnost,“ dodal list.

Fico, Trošková i Jasaň mlčí

Denník N v souvislosti s publikovanými informacemi požádal premiéra Roberta Fica o stanovisko, zda hlavní poradkyni Márii Troškovou a tajemníka bezpečnostní rady Viliama Jasaně odvolá z funkcí. Úřad vlády, Trošková ani Jasaň na otázky týkající se jejich propojení s podnikateli podezřelými z organizovaného zločinu na východním Slovensku zatím neodpověděli.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám