Hlavní obsah

Maďarská opozice zaznamenala pár týdnů před parlamentními volbami překvapivý úspěch

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Nezávislý kandidát s podporou všech opozičních stran Péter Márki-Zay dokázal v nedělních volbách starosty města Hódmezővásárhely porazit kandidáta vládní strany FIDESZ Zoltána Hegedűse. Agentura MTI napsala, že Márki-Zay získal 57,49 procenta hlasů a Hegedűs 41,63 procenta hlasů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pozorovatelé v této souvislosti upozorňují, že město Hódmezővásárhely ležící na jihovýchodě země, patřilo k baště vládní strany FIDESZ. Výsledek je proto překvapením a maďarská média s odkazem na dubnové parlamentní volby konstatovala, že pouze zcela jednotná opozice má šanci FIDESZ porazit.

Márki-Zay kandidoval jako nezávislý, ale podporovala ho Maďarská socialistická strana, Demokratická koalice expremiéra Ference Gyurcsánye, strana Jobbik, liberální strana Politika může být jiná, hnutí Společně i nové hnutí Momentum. Účast ve volbách dosáhla rekordních 61 procent.

„Obyvatelé města se zmobilizovali, protože věděli, že volba starosty v padesátitisícovém městě má měsíc před parlamentními volbami také celostátní dopad,“ napsal server index.hu. Upozornil, že do předvolební kampaně se zapojil i premiér Viktor Orbán, když Hegedűse přijal a vyjádřil mu podporu.

Volby starosty se ve městě Hódmezővásárhely konaly kvůli úmrtí dosavadního starosty Istvána Almásiho (FIDESZ).

Reklama

Výběr článků

Načítám