Hlavní obsah

Maďarští studenti opět vyšli do ulic, žádali svobodnější vzdělávání

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Několik tisíc většinou středoškolských studentů požadovalo v pátek večer v Budapešti svobodnější vzdělávání. „Svobodná země, svobodné vzdělávání“ a „My jsme budoucnost“ skandovali studenti při pochodu od Deákova náměstí až po Kussuthovo náměstí před budovou maďarského parlamentu.

Foto: MTI

Maďarští studenti vyšli do ulic. Žádají svobodnější vzdělávání.

Článek

Studenti vyzvali premiéra Viktora Orbána k veřejné diskusi o nejvážnějších problémech vzdělávání v zemi. Chtějí například evropské a moderní vzdělávání, svobodnou volbu učebnic, určení maximálního počtu vyučovacích hodin týdně, zrušení nulté hodiny a žádali, aby je pedagogové víc vedli ke kritickému myšlení.

Laura Tóthová z města Szekszárd ve svém projevu k davu požadovala víc vyučovacích hodin cizích jazyků. „Chceme, aby nás konečně poslouchali. Současný systém není vůbec zvědavý na náš názor,“ řekla.

Foto: MTI

Studenti žádají kromě jiného evropské a moderní vzdělávání.

Mezi studenty se objevili i rodiče, pedagogové a několik opozičních politiků, například předseda strany Jobbik Gábor Vona. Osmého dubna se totiž v Maďarsku konají parlamentní volby. Největším favoritem voleb je Orbánova strana FIDESZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám