Hlavní obsah

Polský senátor sdílel na Facebooku nacistickou propagandu

– Varšava

Senátor polských vládních konzervativců Waldemar Bonkowski sdílel na svém facebookovém profilu video sestříhané z propagandistických materiálů nacistů z druhé světové války. Zveřejnil klip s popiskem „Jak hnal Žid Žida na smrt” v době vyhrocených vztahů mezi Polskem a Izralem kvůli polskému zákonu zakazujícím připisovat Polákům vinu za holocaust.

Foto: Thomas White, Reuters

Logo sociální sítě Facebook. Ilustrační foto

Článek

Bonkowski sdílel video, které je podle webu gazeta.pl sestřihem manipulativních nacistických filmů vyobrazujících Židy jako viníky masového vyhlazování svého vlastního etnika. Kromě toho zveřejnil i několik dalších protižidovských materiálů včetně „židovského slovníku” obsahujícího výrazně antisemitské definice některých pojmů.

Židovská vina za holokaust je v Polsku tématem od minulého víkendu, kdy toto slovní spojení použil premiér Mateusz Morawiecki. Mluvčí vlády se po bouřlivých reakcích z Izraele snažila dopad jeho slov mírnit s tím, že chtěl pouze otevřít dialog o tom, komu všemu je možné připisovat vinu za masové vraždění Židů za války.

Polská vláda čelí kritice z Izraele či Spojených států za kontroverzní zákon, který hrozí až třemi roky vězení za připisování odpovědnosti polskému státu a národu za vyvražďování Židů. Varšava nehodlá navzdory tlaku od normy ustoupit a tvrdí, že je jejím cílem napravit polskou pověst pokaženou slovními spojeními jako polské vyhlazovací tábory, které označují nacistické tábory na polském území.

Bonkowski však podle všeho s protižidovskou agitací u vedení své katolicko-nacionální strany narazil. Kaczyński mu podle mluvčí Beaty Mazurekové pozastavil výkon práv spojených se členstvím ve straně i jejím senátorském klubu.

Reklama

Výběr článků

Načítám