Hlavní obsah

Ruské volby na Krymu? Pozorovatelskou misí riskujete kriminál, varuje Ukrajina české politiky

Praha

Ukrajině se nelíbí, že se volby ruského prezidenta uskuteční i na nezákonně anektovaném Krymu. Míní proti tomu protestovat a naznačuje, že by to mohlo zpochybnit výsledky hlasování, v nichž ruský prezident Vladimir Putin usiluje o své znovuzvolení. Novinkám to řekl ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis, který rovněž zrazuje české politiky od případných pozorovatelských misí.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis

Článek

Perebyjnis Upozornil, že působit na Krymu jako „pozorovatel“ je v rozporu s ukrajinskými zákony a je to trestné. To by si měli uvědomit čeští politici, kteří tam chtějí jet.

„Za měsíc máme volby ruského prezidenta. Nás znepokojuje, že Rusko chce tyto volby uskutečnit taky na ukrajinském území, tedy na Krymu,“ řekl Perebyjnis. „Nikdo nepochybuje, že Krym je ukrajinským územím,“ zdůraznil.

Připomenul rezoluci Valného shromáždění OSN o územní celistvosti Ukrajiny, pro kterou hlasovalo přes sto zemí. „Dodnes je tato rezoluce základem neuznání nezákonné okupace a anexe Krymu. A to, že volby proběhnou i na území cizího státu, by mohlo zpochybnit výsledky voleb obecně,“ varoval velvyslanec.

Vysvětlil také, co Kyjev v této věci podniká: „Teď vyzýváme všechny státy mezinárodního společenství, aby volby na Krymu neuznaly, aby odsoudily jejich konání a neposílali tam žádné mezinárodní pozorovatele. Vím, že se Rusko snaží legitimizovat okupaci tím, že tam láká západní politiky i ze zemí EU, aby tam přijeli a aby hráli úlohu nějakých pozorovatelů.“

Zmínil, že se to týká i České republiky: „Vím, že se tam chystají někteří poslanci včetně českých, takže je upozorňujeme, že Ukrajina zasáhne proti takovým politikům, kteří budou cestovat na okupovaná území v rozporu s ukrajinskou legislativou.“

Zmínil i to, co jim hrozí: „Existuje článek 332 1. trestního zákoníku o porušení pravidel vstupu na okupovaná území a jeho opuštění s cílem poškodit zájmy státu. V tomto případě může být uložen trest odnětí svobody až na tři roky, takže vyzýváme tyto politiky, aby ještě jednou zvážili možné následky takového neodpovědného rozhodnutí a upustili od porušování mezinárodního i ukrajinského práva a necestovali na Krym.“

Zdůraznil přitom, že Krym je možné legálně navštívit, ovšem pouze přes pozemní přechod vedoucí z ukrajinského území. Legální to podle ukrajinských zákonů není ani v případě letu na Krym z Ruska.

Anketa

Měli by se čeští politici vyvarovat cest na Krym?
Ano
24,5 %
Ne
74,3 %
Nemám na to názor
1,2 %
Celkem hlasovalo 4962 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám