Hlavní obsah

Zatykač na Assange dál platí, rozhodl britský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britský soud se v úterý rozhodl zachovat v platnosti zatykač na zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange, jenž už téměř šest let žije na ekvádorské ambasádě v Londýně. O zatykači vydaném v roce 2012 rozhodl soud už podruhé. Poprvé tak učinil před týdnem. Nyní dodal, že zatykač není v rozporu s „veřejným zájmem”.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Článek

„Po zvážení faktorů pro a proti považuji zatčení za přiměřenou odpověď, i když pan Assange si sám omezil svou svobodu na několik let," uvedla soudkyně Emma Arbuthnotová ve svém rozhodnutí.

Dodala, že lidé, kteří jsou v zemi v různých kauzách obžalováni nebo jim hrozí vydání, chodí před soud, aby čelili následkům svých rozhodnutí. „Měl by mít odvahu tak rovněž učinit,” dodala soudkyně na Assangeovu adresu.

Zatykač vydaly úřady poté, co se nyní 46letý Assange nedostavil k jednání ohledně svého vydání Švédsku, kde čelí obvinění ze znásilnění. Do země nechce být vydán z obav, že by mohl ve skutečnosti skončit v rukou úřadů Spojených států, a to v souvislosti se zveřejněním amerických diplomatických dokumentů na platformě WikiLeaks. Uprchl proto na ekvádorské velvyslanectví v Londýně, kde již několik let pobývá.

Assangeovi advokáti se pokusili napadnout zatykač dvakrát kvůli tomu, že švédská prokuratura loni v květnu Assangeovo vyšetřování zastavila s odůvodněním, že není reálná šance dostat ho k výslechu do Švédska. Vyšetřování by ale mohlo být obnoveno, pokud by se zakladatel WikiLeaks vydal do Švédska do roku 2020. Tehdy bude čin, ze kterého byl viněn, promlčen.

Reklama

Výběr článků

Načítám