Hlavní obsah

Moskva se potýká s bílou tmou, husté sněžení a vichr trápí letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruskou metropoli a Moskevskou oblast sužuje husté sněžení a silný vítr, které si už vyžádaly nejméně jeden lidský život a pět zraněných. Značné problémy působí Moskvě nepříznivé počasí především v dopravě, včetně letecké. Tři letiště hlavního města podle agentury TASS hlásí desítky zpožděných a řadu zrušených letů.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Moskva zažívá takzvanou bílou tmu - husté sněžení a silný vítr.

Článek

„Bohužel včera (v sobotu) se živel neobešel bez obětí. Jeden člověk zemřel při pádu stromu a stržení drátů elektrického vedení. Další dva lidé utrpěli zranění," napsal na sociální síti Vkontaktě moskevský starosta Sergej Sobjanin. Na Twitteru o něco později informoval, že zraněných je v Moskvě hlášeno už pět.

Sobjanin během dne rovněž upozornil, že v metropoli bylo vyvráceno minimálně dva tisíce stromů, a vyzval Moskvany, aby se měli na pozoru, protože situace se má ještě zhoršit. Podle meteorologů bude nadále sněžit a ani vítr se neutiší.

Kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám je podle portálu Jandeks (yandex) na moskevských letištích zpožděno téměř 60 letů. Na Šeremeťjevu se to podle webu týká 41 letů. V Domodědovu je odloženo 12 letů a dalších 16 bylo nutné zrušit. Ve Vnukovu odložili šest letů a dva zrušili.

Jen letiště Šeremeťjevo na svém online přehledu podle agentury TASS už aktuálně informovalo o 33 zrušených a 39 zpožděných letech. Webové stránky pražského Letiště Václava Havla informují o zdržení některých nedělních pravidelných spojů Praha-Moskva či Moskva-Praha.

Foto: Maxim Marmur, ČTK/AP

Sníh v botanické zahradě v Moskvě

Centrální regionální středisko ruského ministerstva pro mimořádné události oznámilo, že vánice s vydatným sněhovým přídělem těžce dolehly na 13 regionů v rozsáhlém okolí Moskvy včetně samotného hlavního města. Šest regionů má problémy s dodávkami elektrického proudu.

Podle střediska byla zintenzivněna kontrola na všech komunikacích postižené evropské části Ruska. Úřady na nich zřídily přes 1700 stálých a 33 mobilních stanovišť, kde se lidé mohou ohřát a najíst.

Na čištění vozovek pracuje více než 69 000 lidí a nasazeno je přes 27 000 kusů techniky k odklízení sněhu, sdělilo rovněž podle agentury TASS regionální středisko ministerstva pro mimořádné situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám