Hlavní obsah

Severní Korea nakupovala součástky pro jaderný program přes ambasádu v Berlíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Severní Korea využívala své velvyslanectví v Berlíně k tomu, aby si obstarávala součástky, které potřebuje pro svůj raketový a jaderný program, napsal v sobotu server týdeníku Focus s odkazem na informace Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), který v Německu plní funkci kontrarozvědky. BfV tyto aktivity zastavila.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

„Zjistili jsme, že odtamtud vycházely aktivity směřující k pořízení věcí, které měly z našeho pohledu sloužit v raketovém a částečně i jaderném programu," řekl Hans-Georg Maassen, šéf BfV o velvyslanectví KLDR.

Lidé ze severokorejské ambasády nakupovali nejčastěji zboží, které je možné použít pro civilní, ale zároveň i vojenské účely, takzvané technologie dvojího použití (dual use). „Pokud něco takového zjistíme, zamezíme tomu," řekl Maassen.

Upozornil ale na to, že se všechny případy nepodaří odhalit. „Nemůžeme ale zajistit, že se nám to podaří odhalit a zabránit tomu ve všech případech," řekl. Musí se podle něj vycházet z toho, že součástky potřebné pro raketový program si Severní Korea obstarává "i na jiných trzích".

Kvůli zkouškám mezikontinentálních balistických raket čelí Pchjongjang mezinárodním sankcím. Naposledy je Rada bezpečnosti OSN zpřísnila loni v prosinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám