Hlavní obsah

Čára na ponožce prý připomíná znak pro Alláha. Firma H&M řeší další skandál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédský výrobce oblečení Hennes & Mauritz (H&M) byl donucen stáhnout z prodeje dětské ponožky, na nichž je vyobrazena postava se sbíječkou, od které, když se obrátí vzhůru nohama, podle kritiků vede stopa připomínající arabský znak pro Alláha, tedy stvořitele světa dle islámské víry. Upozornil na to deník The Independent. Textilní gigant se už omluvil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V H se vždycky snažíme nabízet produkty, o nichž věříme, že je naši zákazníci ocení. Potisk na těchto ponožkách je postavička lega. Jakýkoliv jiný možný výklad je čistě náhodný. A pokud se tento motiv někoho dotkl, omlouváme se,“ stojí v prohlášení firmy.

Část švédské muslimské komunity se podobností panáčka se sbíječkou, která kreslí znak pro Alláha, cítila pobouřena, a společnost se rozhodla ustoupit.

Je to už druhá nepříjemnost, která společnost H od počátku roku potkala. Na začátku ledna vyvolalo pobouření, když firma ve svých e-shopech uvedla do prodeje dětskou zelenou mikinu s nápisem „Coolest monkey in the jungle“ (Nejvíc cool opice v džungli), prezentovanou malým černošským chlapcem. Veřejnost toto konání označila za rasismus, jeden z umělců se společností dokonce ukončil spolupráci. [celá zpráva]

Anketa

Vidíte mezi obrázkem na ponožce a arabským znakem shodu?
Jasná shoda
7,7 %
Možná trochu
4,2 %
Ani náhodou
88,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3115 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám