Hlavní obsah

Akce k uctění Horthyho v Budapešti byla po protestech zrušena

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Mše k uctění někdejšího pronacistického šéfa maďarského státu Miklóse Horthyho, která se měla konat v sobotu v Budapešti, byla zrušena. Oznámili to organizátoři poté, co proti akci protestovala hlavní organizace maďarských Židů. Židovská obec totiž upozornila, že na stejný den připadá výročí osvobození Osvětimi.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Busta admirála Miklóse Horthyho v centru Budapešti. Ilustrační foto

Článek

Na akci měl promluvit čelný představitel vládnoucí strany Fidesz, místopředseda parlamentu Sándor Lezsák. Organizátoři tvrdí, že si neuvědomili, že se vzpomínka měla konat v mezinárodní Den památky obětí holokaustu.

„Určitě jsme datum neurčili schválně na tento den. Nechceme vyvolávat napětí a není potřeba z toho dělat hysterickou mediální kampaň,“ uvedl jeden z organizátorů Zoltán Osztie.

Svaz židovských obcí v Maďarsku (MAZSIHISZ) upozornil, že případná vzpomínková akce na Horthyho v den výročí osvobození Osvětimi a účast Lezsáka na ní by byly urážkou všech maďarských obětí holokaustu. „Žádný představitel státu nesmí přispívat k budování Horthyho kultu,“ nechal se slyšet předseda MAZSIHISZ András Heisler.

Současně se pozastavil nad tím, že se vzpomínková akce ke 150. výročí Horthyho narození měla konat 27. ledna, když se přitom bývalý regent Maďarského království narodil v červnu.

Horthy stál v čele Maďarska v letech 1920 až 1944 a byl spojencem Adolfa Hitlera. Podepsal několik protižidovských zákonů a byl spojený s deportacemi maďarských Židů. Ve vyhlazovacích táborech třetí říše zemřelo na 600 tisíc maďarských Židů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám